Politika

Eksperts paskaidroja, kāpēc Baltijas "tīģerēni" uzbrūk Borelam Krievijas dēļ

© Sputnik / Иво ВаресФлажки стран Балтии, архивное фото
Флажки стран Балтии, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas limitrofi iztapīgi kalpo Vašingtonai spiedienā pret Briseli, tāpēc tās nekādi nevarēja ciest klusu pēc Žuzepa Borela vizītes Maskavā.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis paziņoja, ka ES Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepa Borela vizīte Maskavā kļuvusi par pazemojumu ES. Sputnik Lietuva informēja: politiķis uzskata, ka nekas nav iegūts, iespējas palaistas garām, reputācija sašūpojusies.

Iepriekš Borela vizīti negatīvi novērtēja Tallinā, EP deputāts no Igaunijas iniciējis parakstu vākšanu par viņa atstādināšanu.
Baltijas valstis, kas neko neiegulda Eiropas ekonomikas kasē un tikai patērē, nav īstās, kam kritizēt ES augstākās instances, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja Sabiedriskās un informatīvās sadarbības centra "Eiropa" direktors Eduards Popovs.

"Baltijas republiku ieguldījums jaunradē gandrīz līdzinās nullei, toties ieguldījums Krievijas kritizēšanā ir milzīgs. Šajā ziņā viņi var sacensties pat ar Lielbritāniju. Mēs dzīvojam absurda teātrī, kad ne tikai Krievijai veltītus labus vārdus, pat kritikas trūkumu "Baltijas tīģeri" uztver naidīgi," teica Popovs.

Eksperts piezīmēja, ka Eiropas Savienībai ir ļoti sarežģīta un ne īpaši draudzīga attieksme pret Krieviju, lai arī Maskava vienmēr demonstrē gatavību izraudzīties kompromisu.

"Jo tālāk, jo vairāk Eiropa ieņem aktīvi uzbrūkošu, pat agresīvu pozīciju. Vienlaikus Eiropas Savienība, kā pragmatisks un materiālistisks veidojums, kritizējot Krieviju, turpina ar to sadarboties. Krievijai arī ir iespējas atbildēt gan Eiropas Savienībai, gan "mīļajiem" Baltijas "tīģerēniem", uzsvēra Popovs.

Жозеп Боррель - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Pārdomājis: Krievijas ĀM pārsteigusi Borela noskaņojuma maiņa

Kad ES sāka aktīvi paplašināties uz Austrumeiropas valstu rēķina, kļuva skaidrs, ka tas ir izdevīgi visiem, tikai ne īstajai Eiropai, atgādināja politologs.

"Ne Poliju, ne Baltijas pundurus nevar uzskatīt par Eiropas civilizācijas kodolu. No ģeopolitikas viedokļa tāda nepārdomāta strauja ES paplašināšanās ir izdevīga ASV un kā smags slogs gulstas uz Eiropas ekonomiskā un politiskā līdera – Vācijas – pleciem. Pateicoties iztapīgajiem Baltijas limitrofiem un Polijai, Vašingtona saņēmusi instrumentu spiedienam pret Eiropu," secināja Popovs.

Krievija parādīja, ka nav ieinteresēta atjaunot attiecības ar Eiropas Savienību, Borels vakar paziņoja Eiropas Parlamentā. Diplomāts apgalvoja, ka pats plāno ierosināt jaunas sankcijas pret Maskavu. Pie tam aizvadītajā nedēļā Krievijā Borels vēstīja, ka ir jomas, kurās Krievija un ES var sadarboties un tām jāsadarbojas, turklāt Brisele, neskatoties uz sarežģījumiem attiecībās, atbalsta dialogu ar Maskavu.

 

Ziņu lente
0