Viedoklis

Revīzija divīzijās. ASV lemj, kuriem kareivjiem ārzemēs kravāt čemodānus

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons iecerējis lielu militārās klātbūtnes revīziju pasaulē: aizsardzības ministram Ostinam nāksies patīrīt 800 armijas bāzes.

Šī būs pirmā armijas operācija Pentagona jaunā priekšnieka Loida Ostina vadībā, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Patiesībā tai vajadzētu nest dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus amerikāņu korpusam ārzemēs.

Tāpēc jau organizē optimizāciju, lai apšņāptu gan izdevumus, gan tos, kam tie paredzēti. Te nu patiešām ir plašs darba lauks, ir kur izvērsties: 800 armijas bāzes vairāk nekā 70 valstīs un 120-150 miljardi dolāru to uzturēšanai gadā. Tā nu prezidents uzdevis aizsardzības ministram "pārskatīt dislokāciju, lai ASV militārā klātbūtne atbilstu mūsu prioritātēm ārpolitikā un nacionālās drošības interesēm".

"Mēs sniegsim pārskatu par amerikāņu karavīru dislokāciju visā pasaulē ar resursu, stratēģiju un misiju detalizētu analīzi," ģenerālis Ostins parādīja, ka ar prieku papūlēsies. Un nekavējoties lika saprast, ka pārskatīšana vēl nenozīmē samazināšanu.

Ostins apturēja Donalda Trampa iecerēto kontingenta izvešanu no Vācijas. Formāli – tāpēc, ka līdz pārbaudes noslēgumam visiem jāpaliek savās vietās. Faktiski viņš jau pirms Džo Baidena rīkojuma apsolīja bundesvēra vadītājai Annegrētai Krampai-Kārenbauerei, ka neviens nekur neies.

Kabulai viņš neko tādu nesolīja, tomēr klīst baumas, ka arī Afganistānā jeņķi vairs nekrāmē čemodānus. Diezin vai kaut kas mainīsies arī Krievijas robežu perimetrā. Ne jau tāpēc viņi šeit iekārtojušies, lai pēkšņi nolemtu, ka misija ir neizpildāma.

Совместные военные учения США и Румынии в рамках операции Атлантическая решимость, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Forbes: ASV jāgatavojas ļaunākajam karā ar Krieviju

Arī Japāna jau brīdināja, ka atbalsts tās teritoriālajos strīdos ar Ķīnu pastiprināsies. Dienvidkorejai pastāstīja, ka atsāks kopējos manevrus. Pie tam stāsta, ka visas militārās manipulācijas notikšot tikai pēc konsultācijām ar sabiedrotajiem un partneriem. Tomēr, uzskata Vašingtona, to starpā no aizbildniecības neviens nespēs atteikties.

Sīrija neskaitās. Asads nav amerikāņu sabiedrotais, tāpēc viņi tur paliks bez konsultācijām ar viņu. Citiem vārdiem: ja jau Ostinam uzdeva pārskatīt ASV bruņoto spēku dominējošo pozīciju pasaulē, viņš to pārskatīs. Gluži kā iemīļotu filmu, kad jau iepriekš zināms, ar ko viss beigsies. Arī viņiem ir tāda tradīcija – laiku pa laikam sarīkot "tīrīšanu" militārajiem izdevumiem. Dažbrīd inspektori pat kaut ko sameklē, piemēram, degvielas uzpildes staciju par 43 miljoniem dolāru Afganistānā. Un viss. Viņu globālo pozīciju tas nekad nav ietekmējis.

Arī tagad, domājams, diezin vai karavīru dislokācijas vietu maiņas vai pārdalīšanas rezultātā mainīsies kontingenta kopskaits. Galu galā, amerikāņu militārās klātbūtnes saglabāšanas likums nosaka: ja vienā vietā saruks, citviet noteikti pieaugs.

Toties Ostins pēc visas lielās armijas operācijas varēs lepni teikt, ka revīzija divīzijās noslēgusies ar absolūtu un neapstrīdamu amerikāņu ieroču uzvaru. Audita laikā neviens zaldāts nav cietis.

Ziņu lente
0