Karš par ratiņiem: Latvijā strādā jaunie ierobežojumi

© Sputnik / Sergey MelkonovОчередь на вход в торговый зал супермаркета Rimi в Риге
Очередь на вход в торговый зал супермаркета Rimi в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie tirdzniecības noteikumi noveduši pie rindām – visiem, kas vēlas nokļūt veikalā, vajadzīgs grozs vai ratiņi, lai tirgotāji varētu ievērot noteikumu "25 kvadrātmetri vienam apmeklētājam".

RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Jaunie tirdzniecības noteikumi, kas stājušies spēkā 8. februārī, nozīmē: tagad tirgotājiem jāievēro noteikums "25 kvadrātmetri vienam apmeklētājam".

Mazajos veikalos var atrasties tikai viens pircējs, bet lielveikalos, arī tirdzniecības centros īpašniekiem jāizstrādā pircēju uzskaites sistēma un jāieceļ atbildīgais darbinieks, kurš var pateikt, cik apmeklētāji šobrīd var atrasties telpās.

Spriežot pēc visa, tirdzniecības tīkli nolēmuši kontrolēt apmeklētāju skaitu ar grozu un ratiņu palīdzību, un tagad uz ielām veidojas rindas. Starp citu, Latvijā valda ziema – sals līdz -15 grādiem, un sinoptiķi sola, ka tas saglabāsies vēl vismaz nedēļu.

"Ķeriet ratiņus autostāvvietā"

Sociālo tīklu lasītāji jau stāsta, kādu iespaidu atstājis veikala apmeklējums, un ar šausmām domā, kādi pūļi veidosies vakarpusē, kad apmeklētāju ir visvairāk.

"Rinda uz Saharovas Maksimu (un pie tam uz XXX Maksimu..) Ārā -20C. Stājušies spēkā jaunie tirdzniecības ierobežojumi. Latvija uzstāda rekordu Eiropas Savienībā – 49m2 tirdzniecības zālē drīkst uzturēties tikai VIENS pircējs.
Cik noprotu, mūsu ministri un deputāti iepērkas super dārgajā Sky&More, kur nekad nav rindas," sašutumu tīklā Facebook pauda Andris – fotogrāfijā redzama gara rinda uz ielas.

"Draugi! Ja domājat iet uz "Maksimu" Akropolē, došu padomu. Ķeriet ratiņus zem nojumes uz ielas, atņemiet/izlūdzieties tiem, kuri jau sapirkušies. Ar jaunajiem noteikumiem rinda veikalā pēc ratiņiem/groziem līdz durvīm. Un kas vēl būs vakarā!" ieteica Marija publiskajā grupā "Ķengarags" Facebook.

"Nupat atgriezos no turienes... iegāju, pastāvēju rindā pēc ratiņiem, apgriezos un aizgāju... pacietības nepietika," skumst Jekaterina.

Продовольственный магазин Максима в Валке - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Uzskrūvēs cenas un piebeigs mazo biznesu: eksperts par "tīklu" triumfu Latvijā

"Izdzīvošanas spēle... Aizej uz "Maksimu" pēc pl. 18:00," prognozēja Natālija.

"Apmēram pirms stundas tur biju, viss bija labi, rindas nebija, ratiņu – papilnam... cilvēki pārsvarā bija dārzeņu nodaļā," komentētājus mierināja Viktorija.

"Mazajās "Maksimās" tikpat bēdīgi. 10 minūtes stāvēju uz ielas, kamēr ielaidīs. Pēc tam vēl 20 minūtes stāvēju rindā uz pastu," atcerējās Jekaterina.

Par rindām uz ielas stāsta arī Vecmīlgrāvja iedzīvotāji.

Uzskaites sistēma "telpā tikai ar grozu" novedusi tiktāl, ka vispirms jāizstāv rinda pēc groza/ratiņiem, pēc tam, tirdzniecības centra iekšienē – vēl viena, piemēram, uz pastu.

"Smieklīgi. No rīta tramvajs kursē ik pēc 7-10 minūtēm... pēc pulksten 7 pārpildīts... Kur ir loģika?" neizpratnē bija Jeļena.

Uz tirgu – ar taloniem

Līdzīga situācija izveidota Rīgas Centrāltirgū, kur grozu nav, tāpēc ieviesti apmeklējuma taloni.

"Ja nu pēkšņi esat sadomājuši aiziet uz Rīgas Centrāltirgu, sarūpējiet pacietību, divtik silti saģērbieties un, protams, nekādu velosipēdu. Šodien tā bija īsta mīkla, sirreālisms un elle. Kamēr pirku ēdamo Mokijam, aizvēra visas gaļas paviljona izejas, atstāja vienas durvis, pretējā pusē tām, kur atstāju velosipēdu. Kamēr staigāju pa riņķi, sapratu, ka ne uz vienām "svaigi slēgtajām" durvīm nav ne vārda, kurp iet, lai tomēr nokļūtu tajā paviljonā. Zivju paviljonā bija vēl jautrāk: tur jau pie ieejas stāvēja apsargi un dalīja talonus, kas jānodod pie izejas uz dārzeņu paviljonu. Tāpēc riteni sameklēju, kad ar smagām somām apstaigāju jau divus paviljonus. Ļoti žēl pārdevēju, vieni noskumuši, citi lamājas, trešie tikai plāta rokas: nomu vajag maksāt, bet cilvēku aizvien mazāk un mazāk," vizīti tirgū aprakstīja Viktorija.

Iepriekš jau vēstīts, ka 9. novembrī Latvijā stājās spēkā ārkārtējās situācijas režīms un ieviesti dažādi ierobežojumi. Vēlāk Covid-19 pacientu skaita pieauguma fonā ĀS lemts pagarināt līdz 7. februārim, pēc tam – līdz 6. aprīlim. Vienlaikus pieņemts lēmums ieviest "komandanta stundu" – no 22:00 līdz 05:00 nedēļas nogalēs. 17. decembrī noteikti papildu ierobežojumi tirdzniecībai klātienē un skaistumkopšanas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0