Viedoklis

Kā Latvija izsvītrojusi sevi no Krievijas un NVS "augstākās biznesa līgas"

© AFP 2023 / Andreas SolaroПосетитель в Сикстинской капелле в день открытия музея Ватикана
Посетитель в Сикстинской капелле в день открытия музея Ватикана - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu sektora tīrīšanas gaitā Latvijā ir izlidojusi no pasaules biznesa arēnas. Šķiet, tagad no iespējamajiem partneriem visā pasaulē tai palicis tikai viens variants – Vatikāns.

Un tad vēl tas dīvainais gadījums "Dinamo Rīga" – kanādiešu leģionārs Džordans Murrejs atlaists no komandas, it kā par to, ka nozadzis nūju sāncensim – Omskas "Avangard" sportistam Iļjam Kovaļčukam. Nē, tas nu vairs nekur neder. Gluži pretēji, kanādieti vajadzēja apbalvot – viņš taču atbruņoja pretinieka uzbrucēju, demoralizēja pirms izšķirošās divkaujas. Varbūt Kovaļčuka nūja hokejistu acīs ir gluži kā Stradivāri vijole mūziķiem. Varbūt tā pati raida ripu vārtos.

Romas pāvests hokeju nespēlē

Par ko es īsti runāju? Lieta tāda, ka Latvijā sākusies vētraina diskusija par grozījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, saskaņā ar kuriem tagad Latvijā uzņēmuma vadītājam vajadzīga reputācija vismaz kā Romas pāvestam.

Табличка на здании Латвийской Генеральной прокуратуры - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2021
Latvija soda investorus! Juristi pieprasa apturēt Finanšu izlūkošanas dienesta patvaļu

Bizness tomēr ir tuvāks hokejam, nekā baznīcai vai šaham. Pamēģiniet iedomāties: aizsargs sūdzas par pretinieku, kurš iesitis vārtus: "Lūdzu, neieskaitiet, viņš, mani apspēlējot, izmantoja māņu manevru!" "Ko? Kādas šausmas! Tas nav pieļaujams!" Vai: "Viņš izmantoja pret mani spēka paņēmienu." "Viņi aizvietoja vārtsargu ar sesto lauka spēlētāju". Nu, un tā tālāk.

Un tad? Kāds tad hokejs jums vispār vajadzīgs? Kad visi spēlētāji sēž uz soda soliņa un vārtsargi snauž savos vārtos?

Izskatās, ka tāpat pie mums būs ar biznesu. Ja uzņēmuma saimniekam, pēc kontrolējošo iestāžu viedokļa, ir savi grēciņi, viņa biznesu itin mierīgi var ekspropriēt, kontus – iesaldēt. Tas ir ne tikai "iekšējās lietošanas" likums, bet arī "ārēja pielietojuma", skar arī starptautisko arēnu – grozījumu pieņemšana vēl vairāk sabiedēs ārzemju kapitālistus-investorus, kurus jau tāpat biedē valsts finanšu sektora tīrīšana.

Bet eksports un imports? Redziet, arī ārvalstu partneriem jābūt kristāltīriem Latvijas likuma un amerikāņu tiesnešu – finanšu sektora uzraugu – priekšā.

Vai tad likumu izdomājuši idioti?

Daudzi nacionāli noskaņoti bāleliņi uzskata, ka "Dinamo Rīga" nevadzētu spēlēt Kontinentālajā hokeja līgā. Sak, kontinents nav pareizais. "Krievijas maigais spēks", bet hokeju spēlē īsti vīri (aizvēsturiskie dzimumu stereotipi), arī tādi puiši, kā Putins un Lukašenko. Starp citu, vai varat iedomāties Levitu vai Kariņu uz slidām ar nūju rokās? Man nepadodas.

Tātad, ja minētie grozījumi tiks apstiprināti, Latvija principā vairs nevarēs spēlēt Krievijas un NVS valstu "augstākajā biznesa līgā". To aptver pat Nacionālās apvienības politiķi. Nesen, likumprojektam veltītajās debaktēs NA deputāts Aleksandrs Kiršteins teica, ka tādā redakcijā likums automātiski svītros jebkādas eksporta iespējas uz NVS valstīm, stāstīja NRA.

Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2020
Simt tūkstoši nav domāti visiem: ieguldītājiem jābūt gataviem likumīgi nesaņemt neko

"Vai Kazahijā, Uzbekijā ir kaut viens cilvēks, kas pēc Eiropas Savienības standartiem ir godīgs? – viņš uzdeva filozofisku jautājumu. – Man dažreiz liekas, ka šos likumus sacer kaut kādi idioti! Šajās valstīs ir klanu sabiedrība. Ukrainā, Uzbekijā, Krievijā. Un jūs stāstāt, ka tur ir iespējams kaut ko nokontrolēt! Kāda Latvijai vispār daļa, kāda reputācija kādam ir Kazahstānā?" Turklāt banku skandāli liecina, ka reputācijas problēmas ir atrodamas arī teju visās Eiropas valstīs un tādā gadījumā vienīgā valsts, ar kuru drīkstēs strādāt Latvijas uzņēmēji, būs Vatikāns. Nu varbūt arī Somija un Norvēģija, kam banku skandāli gājuši secen. Absurds!" bija sašutis Kiršteins.

Tātad, ja kādam ir sveču rūpnīcija – laipni lūdzam Vatikānā. Tomēr šķiet, viņiem tur sveču vietā jau sen ir lampiņas. Toties aiz Latvijas biznesa vārdiem diemžēl, šķiet, iedegsies vairs ne lampiņa, kas liecina par kārtējo gar ausīm palaisto ripu – piebeigto tranzītu vai traumēto banku sektoru... iedegsies īsta svecīte.

Ziņu lente
0