Ko darīt, ja ir aizdomas par Covid-19, bet nav iespēju braukt uz testēšanas punktu?

© Sputnik / Sergey MelkonovУказатель направления на сдачу анализа на COVID-19
Указатель направления на сдачу анализа на COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts nevar izvietot testēšanas punktu katrā apdzīvotā vietā – tam vienkārši nepietiks kvalificēta personāla; ko darīt, ja jāveic Covid-19 tests, bet nokļūt līdz analīžu punktam bez personiskā transporta nav iespējams?

RĪGA, 7. februāris - Sputnik. Ja jums ir aizdomas par Covid-19, bet nav iespējas nokļūt līdz analīžu nodošanas punktam ar personisko transportu, jūs varat ar ģimenes ārsta palīdzību izsaukt testēšanas brigādi uz mājām, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta Rīgas nodaļas vadītāja Renāte Neimane intervijā LTV.

Šādu jautājumu uzdeva Rūjienas iedzīvotāja, kurai nav savas mašīnas, bet līdz tuvākajam analīžu punktam ir četrdesmit kilometri.

Kā paskaidroja Neimane, ģimenes ārstam ir iespēja portālā e-veselība izrakstīt nosūtījumu uz konkrētu laboratoriju. Tāpat var patstāvīgi atrast nepieciešamo informāciju Valsts veselības dienesta mājaslapā vai zvanīt pa tālruni 8000 1234.

"Laboratorija atbrauc un noņem analīzi pacientam dzīves vietā. Šī informācija ir ievietota mājaslapā, un parauga paņemšanu pacienta dzīves vietā mums nodrošina divas laboratorijas," pastāstīja Nacionālās veselības dienesta pārstāve.

Viena tāda laboratorija ir MFD, tās darbinieki izbrauc ne vairāk kā 150 kilometru attālumā no testēšanas punkta. Savukārt Centrālās laboratorijas darbinieki var noņemt analīzes jebkurā Latvijas vietā.

Российская вакцина от COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Bloomberg nosauca "Sputnik V" par favorītu cīņā ar Covid-19 pandēmiju

Kopumā valstī ir 105 testēšanas punkti. Izvietot tos katrā apdzīvotā vietā nav iespējams, jo tam nepietiks kvalificētu medicīnas darbinieku.

Tiesa, reizēm jaunus punktus atver pēc iedzīvotāju pieprasījuma. Piemēram, Bolderājas iedzīvotāji painteresējās, kāpēc citos Rīgas rajonos ir testēšanas punkti, bet Bolderājā nav. Tagad Centrālā laboratorija ierīkoja analīžu pieņemšanas punktu arī tur. Punkts strādā divas stundas dienā, bet, ja pieprasījums būs liels, tā darba laiks var būt pagarināts.

Ziņu lente
0