Vairāki Latvijas mediķi kļuvuši par koronavīrusa nēsātājiem

© AP Photo / Bernat ArmangueВакцинация от COVID-19
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīna nepasargā no inficēšanās ar koronavīrusu, vakcinācijas mērķis — lai cilvēks neslimotu smagā formā, skaidro Stradiņa universitātē.

RĪGA, 6. februāris - Sputnik. Daudzi Latvijas mediķi, kuri jau saņēmuši abas vakcīnas dozas pret Covid-19, tomēr kļuvuši par koronavīrusa nēsātājiem. Visiem viņiem infekciju konstatēja nejauši – nebija nekādu slimības pazīmju. Komentējot to, infekcionisti skaidro, ka vakcīna nepasargā no inficēšanās, bet slimības gaita nav pat pamanāma, ziņo LSM.

Latvijas slimnīcu darbiniekiem ik nedēļu veic Covid-19 analīzes. Noskaidrots, ka arī jau vakcinētie mediķi var inficēties ar koronavīrusu.

Российская вакцина от коронавирусной инфекции Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Vācijā stāsta, ka vakcīna "Sputnik V" patiešām pārsteigusi Rietumus

"Vakcīnas mērķis – lai nenomirtu un neslimotu smagā formā. Tas vīruss, ja saņem pretsparu, tad arī mazāk izplatās. Tas viss prasa vēl pētīšanu. Starp tiem, kas divas vakcīnas saņēmuši, es zinu vairākus, kuriem ir konstatēts vīruss, bet neviens no viņiem nav pats slimojis. Tas ir ļoti nozīmīgi!" stāsta Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ludmila Vīksna.

Vakcinācija pret koronavīrusu Latvijā sākās decembra beigās. Pirmie tiek vakcinēti mediķi un citi ārstniecības iestāžu darbinieki. Kopumā vakcīnu saņēmuši 17 486 cilvēki, tostarp 10 827 jau ir pabeiguši vakcināciju.

Līdz 24. janvārim Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 136 ziņas par blaknēm. ZVA saņemtas ziņas par zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām, kā arī par negaidītu reakciju, piemēram, vemšanu, caureju un izsitumiem. Daļai vakcinēto zināmas blaknes bija jau pēc pirmās vakcīnas devas, bet izteiktākas - pēc otrās, vai arī blaknes radās tikai pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Visbiežāk minētie vispārēji simptomi: sāpes un tūska injekcijas vietā, nogurums un drebuļi. Novērotas arī sāpes ekstremitātēs, galvassāpes un reibonis, paaugstināta temperatūra un asinsspiediens. Lielākajā daļā ziņojumu norādīts, ka blaknes pēc 2-8 dienām ir pazudušas.

Ziņu lente
0