Brexit rezultātā Latvijā vairs nevar nonākt lietoti apģērbi

© AP Photo / Karl RitterВитрина магазина винтажной одежды
Витрина магазина винтажной одежды - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas osta atsakās atzīt par Lielbritānijas precēm Ķīnā tapušus lietotus apģērbus un mēbeles.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Anglija jau ilgus gadus ir bijusi lielākais lietotu preču eksportētājs uz ES. Tagad Brexit dēļ ostā valsts ziemeļaustrumos krājas lietotu mantu kalns, stāsta The Guardian.

Архивное фото: вешалки для одежды  - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2020
"Veiksmes stāsts": rīdziniekus šokē kārtējais lietotu apģērbu veikals

Janvāra sākumā kompānijas "ECS Textiles" eksports tika pārtraukts, ņemot vērā kavēkļus uz robežas, jukas ar dokumentiem un sapratnes trūkumu par tirdzniecības jaunajiem noteikumiem. Šī iemesla dēļ labdarības fondi ik nedēļu zaudē tūkstošiem mārciņu. Kompānijas "ECS Textiles" gada apgrozījums sasniedz 2 miljonus mārciņu, tai ir nodaļas visā Lielbritānijā. Firma savāc mantas no labdarības veikaliem un pārdod tās Eiropā, nopelnot tūkstošiem mārciņu nedēļā labdarības organizācijām, kas palīdz veterāniem, dzīvniekiem un valsts veselības aprūpes dienestam.

Agrāk "ECS Textiles" ik nedēļu pa jūru nosūtīja uz Latviju 20 tonnas smagu konteineru, pilnu ar lietotiem apģērbiem, rotaļlietām un mēbelēm tālākai pārdošanai Austrumeiropā. Tomēr pēc Brexit tas vairs nav iespējams. Viens konteiners iestrēdzis Rīgas ostā, kur par to aprēķina soda naudu un tarifus importam, kādi agrāk tika pielietoti kravām no Ķīnas.

"ECS Textiles" tirdzniecības menedžeris Džeimss Offisers paskaidroja, ka aizkavēšanās dēļ kompānijas noliktava ir pārpildīta ar ziedotiem priekšmetiem, ko nav iespējams nosūtīt. Piemēram, viens pats dzīvnieku aizsardzības fonds, kas parasti no lietoto mantu tirdzniecības saņēma 5 tūkstošus mārciņu nedēļā, saņēmis tikai vienu tūkstoti.

Магазин одежды в Via Jurmala Outlet Village - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2020
Latvija pārvēršas par lietoto apģērbu atkritumu poligonu

Runa ir par preču izcelsmes noteikumiem. Lielbritānijas preces ar ES tarifiem netiek apliktas, tomēr lielākā daļa "ECS Textiles" eksportēto preču ražotas Ķīnā, un Rīgas ostas administrācija draud piemērot tām 5,3% tarifu – tādēļ kompānija zaudēs peļņu un nevarēs strādāt.

Pēc "ECS Textiles" domām, lietoto preču šķirošanai veltītās pūles dāvā uzņēmumam tiesības dēvēt tās par britu precēm. Lai arī vietējā Tirdzniecības un rūpniecības kamera atbalstīja kompāniju, Lielbritānijas valdība nav palīdzējusi tai saņemt nepieciešamo preču izcelsmes sertifikātu.

Ziņu lente
0