No Baltijas valstīm Lietuva vispesimistiskāk novērtē Brexit iespējamās sekas

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги Евросоюза и Великобритании перед началом саммита ЕС в Брюсселе
Флаги Евросоюза и Великобритании перед началом саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz trešdaļa aptaujāto kompāniju Baltijas republikā šogad negrasās paplašināt savu darbību.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Mazā un vidējā biznesa pārstāvji Lietuvā novērtējuši, kā varētu ietekmēt Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības viņu ekonomisko darbību, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz bankas Luminor pētījumu.

Salīdzinot ar 2019. gadā veikto aptauju, pagājušā decembrī Lietuvas uzņēmēju viedoklis nav īpaši mainījies. Brexit sekas negatīvi novērtēja 12% respondentu, savukārt 2019. gadā šis rādītājs bija nedaudz lielāks – 15 procenti. Latvijā un Igaunijā prognozes kļuvušas optimistiskākas, par negatīvajām sekām paziņoja attiecīgi deviņi un astoņi procenti aptaujāto (27 un 18 procenti 2019. gadā).

В Великобритании введен карантин в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2021
Mediji uzzinājuši, kas noticis ar britu emigrantu finansēm Baltijas valstīs

"Mēs esam ievērojuši, ka, tuvojoties Lielbritānijas izstāšanai no Eiropas Savienības, mazo un vidējo uzņēmumu prognozes 2020. gada decembrī kļuva neitrālākas. Tomēr gandrīz trešdaļa Lietuvā un Latvijā un vairāk nekā puse Igaunijā aptaujāto kompāniju, neplāno šogad paplašināt savu darbību. Mēs redzam, ka pirmajās nedēļās pēc Lielbritānijas izstāšanas radās virkne šķēršļu preču kustībai, tāpēc mēs rūpīgi sekojam situācijai un esam gatavi palīdzēt biznesam tikt galā ar finanšu problēmām," stāsta Luminor bankas biznesa klientu nodaļas vadītājs Vītis Žegužausks.

Tiek atzīmēts, ka 39% mazo un vidējo Lietuvas uzņēmumu vadītāju paziņoja, ka Brexit neietekmēs viņu biznesu, jo uzņēmums nav saistīts ar Lielbritāniju. Vairāk nekā puse aptaujāto mazo un vidējo uzņēmumu Baltijas valstīs paziņoja, ka neplāno paplašināt savu biznesu 2021. gadā globālo neprognozējamo notikumu seku dēļ, tostarp Brexit.

Saskaņā ar 2020. gada aptauju, Covid-19 pandēmija pašlaik rada biznesam vairāk nenoteiktības, nekā Brexit. Tā, 67% Lietuvas, 52% Latvijas un 48% Igaunijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju uzskata, ka pandēmijas laikā noteiktie ierobežojumi negatīvi ietekmēs viņu biznesa stabilitāti.

Iepriekš Lielbritānija un Eiropas Savienība noslēdza Brexit pārejas periodu, spēkā stājās vienošanās par tirdzniecību un sadarbību abu pušu starpā. Lielbritānija ieguvusi neatkarību pēc 47 gadus ilgas dalības ES un 4,5 gadus pēc referenduma Brexit jautājumā.
Vēsturiskā vienošanās par Lielbritānijas un ES sadarbību tika panākta 24. decembrī, pēc vairākus mēnešus ilgām sarežģītām pārrunām.

Ziņu lente
0