Politika

Kas dabūs varu? Eksperts nosauca uzlecošu zvaigzni Latvijas politikā

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста медиков у здания Сейма. Депутат Сейма Алдис Гобземс даёт интервью российскому СМИ
Акция протеста медиков у здания Сейма. Депутат Сейма Алдис Гобземс даёт интервью российскому СМИ - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas eksperts Kristians Rozenvalds ir nosaucis politiķi, kas veiksmīgi "noķēra vilni" un var radīt nopietnu konkurenci saviem oponentiem Latvijā. Vai viņš gūs elektorāta atbalstu?

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Saeimas deputāts Aldis Gobzems ne velti uzsācis savu politisko kampaņu un izveidojis jaunu partiju "Likums un kārtība" ļoti neparastajā laikā, pastāstīja politologs Kristians Rozenvalds radio "Baltkom" ēterā.

Ronenvalds paskaidroja, ka politiskās partijas Latvijā pašlaik ir atslābušas, uzskatot, ka visi procesi valstī ir apstājušies pandēmijas dēļ, un to reitingi paliks tādi, kādi tie bija 2020. gada martā, bet patiesībā tā nav.

Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2021
Tas valdzina: Dombrovskis par Latvijas politiķu divkosību Navaļnija un nepilsoņu dēļ

"Ir cilvēki, kuri Covid-19 laikā vērtē, kā tiek risināti ekonomiskie, nacionālie, politiskie un sociālie jautājumi," vērsa uzmanību politologs.

Un šajā laikā Gobzems ļoti veiksmīgi izmantoja situāciju, saņemot iespēju savākt elektorātu, uzskata Rozenvalds.

Kamēr citām partijām ir saistītas rokas, kamēr tās izjūt pašnoteikšanās problēmas, "jaundzimusī" Gobzema partija no tā necieš. Turklāt Gobzems ir pārpildīts ar enerģiju, un tieši tas ir vajadzīgs krīzes laikmetā.

"Šādā situācijā ir svarīgi, lai cilvēkam būtu daudz enerģijas, iespēja un platforma to parādīt. Jā, var teikt, ka citā situācijā šāda enerģija nebūtu redzama. Bet klusā teātrī tiks dzirdēts ikviens, kurš kliedz skaļāk, nekā tramvaji iet aiz durvīm. Gadās tā, ka tu kliedz daudz, bet tavas idejas vienkārši nepatīk cilvēkiem. Mēs redzam, ka Aldim Gobzemam ir izdevies noķert šo karu. Es viņu uztveru nopietni," atzina Rozenvalds.

Par "Likumu un kārtību"

Atgādinām, ka 8. janvārī notika Gobzema organizētās jaunās partijas "Likums un kārtība" dibināšanas sapulce.

Partijai būs divi līdzpriekšsēdētāji: kopā ar Gobzemu "Likumu un kārtību" vadīs Saeimas deputāte Jūlija Stepanenko.

Partijas valdē būs desmit locekļi: esošās parlamenta deputātes Karina Sprūde, Ļubova Švecova, kā arī cilvēki, kuri pagaidām ir mazāk pazīstami politiskajās aprindās: Agris Freifalts, Jānis Ronis, Liāna Teličenaite, Daniēls Āboliņš, Jānis Brūveris, Marita Klikiča, Jānis Zalte un Sandris Točs.

Акция работников культуры Несуществующая картина против повышения налогов - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
"Mums liek nodarboties ar uzņēmējdarbību": latviešu māksliniece par nodokļiem

Partijas Revīzijas komitejā strādās bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis, viņš arī piedalījies dibināšanas sapulcē, lai gan bija teikts, ka bijušais Saeimas deputāts neplāno balotēties Saeimas vēlēšanās. To vidu, kuri atbalstīja partijas izveidi, bija Vjačeslavs Stepanenko, iepriekšējā Rīgas domes sasaukuma deputāts, kas tika ievēlēts pēc "Saskaņa/GKR!" saraksta. Tomēr pagājušajā gadā viņš nebija piedalījies vēlēšanās galvaspilsētas pašvaldībā.

Viens no jaunā politiskā spēka mērķiem ir maza un vidēja biznesa aizsardzība, tai skaitā birokrātisko procedūru vienkāršošana uzņēmējdarbībai. Mikrouzņēmumu režīms, pēc Švecovas domām, nav jāatceļ, bet jāsaglabā vai jāreformē.

Tāpat viņa uzsver, ka cits svarīgs virziens ir valsts pārvaldes reforma, bez kuras nav iespējams uzticēties valstij. Partijā uzskata, ka ātru un kvalitatīvu valsts pakalpojumu sniegšanai jāizveido elektroniskā platforma, kā arī jāapkaro korupcija valsts struktūrās.

Ziņu lente
0