Latvija var iesūdzēt tiesā Covid-19 vakcīnas ražotājus

© AP Photo / Gareth FullerВакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Farmaceitiskā kompānija AstraZeneca saņēmusi ievērojamas summas no Eiropas Savienības vakcīnas izstrādāšanai un izpētei, taču tagad aizkavē preparāta piegādes.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Tiek darīts viss iespējamais, lai piespiestu farmaceitiskās kompānijas pildīt savas saistības Covid-19 profilaksei paredzēto vakcīnu piegādes jautājumā, paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs intervijā Latvijas radio.

Aizvadītās nedēļas nogalē britu farmaceitiskā kompānija AstraZeneca brīdināja, ka vakcīnas Covid-19 profilaksei piegādes Eiropas Savienībā būs mazākas nekā sākotnēji bija sagaidāms. Aprīlī Latvija varētu saņemt no šīs kompānijas tikai 110 tūkstošus vakcīnas devu ieplānoto 424 tūkstošu vietā. Iepriekš veselības ministrs Daniels Pavļuts novērtēja, ka tas būtiski mazinās izredzes uz masveida vakcināciju no marta.

Медицинский работник минской поликлиники проводит вакцинацию добровольцев от COVID-19 российским препаратом Спутник V - Sputnik Latvija
Briselē pastāstīja par pārrunām par Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

Viņš uzsvēra, ka Latvija kopā ar citām valstīm un ar Eiropas Komisiju strādā pie šī jautājuma un atgādināja, ka līgumi ir noslēgti dalībvalstu līmenī.

"Bet ir jāsaprot, ka šī problēma pašlaik ir visām dalībvalstīm. Jāsaprot, ka šie līgumi pašlaik ir tādi, ka nelielas interpretācijas ir iespējamas," sacīja ministrs, tomēr neizslēdzot, ka Latvijai būs ar kompānijām jātiesājas, ja saistības netiks pildītas.

Viņš pieļāva, ka iespējama tiesvedība, ja netiks pildītas saistības.

"Mēs uzskatām, ka nav godīgi, ka šīs saistības netiek pildītas, sevišķi "AstraZeneca", kas vakcīnas izpētei un attīstībai ir saņēmusi arī diezgan ievērojamus Eiropas Savienības līdzekļus," sacīja Rinkēvičs.

Patlaban ES ir apstiprinājusi divas vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer/BioNTech un Moderna. Vakcīnu pirmās piegādes izrādījās mazākas, nekā cerēja ES valstis, bet Pfizer ziņoja, ka vakcīnu piegādes aizkavējas ražošanas reorganizācijas dēļ.

Ziņu lente
0