Vakcīnas "Sputnik V" instrukcija papildinātā ar svarīgu brīdinājumu

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasУпаковки вакцины "Спутник-V" ("Гам-КОВИД-Вак")
Упаковки вакцины Спутник-V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācija adresēta pacientiem no atsevišķām riska grupām, kuras plāno vakcinēties ar Krievijas vakcīnu "Sputnik V".

RĪGA, 26. janvāris - Sputnik. Papildu informācija, kas saistīta ar pacientu vakcināciju, kuri cieš no autoimūnām un onkoloģiskām slimībām, parādījās "Sputnik V" lietošanas instrukcijā.

Izstrādātājs brīdina atsevišķas pacientu grupas par iespējamo risku pēc vakcinācijas ar "Sputnik V" vakcīnu.

Испытания вакцины ЭпиВакКорона - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko varam gaidīt no "EpiVakKorona". Informācija par peptīdu vakcīnu Covid-19 profilaksei

"Informācijas trūkuma dēļ vakcinācija var radīt risku šādām pacientu grupām: ar autoimūnām slimībām (imūnsistēmas stimulācija var izraisīt slimības saasināšanos, īpaši jābūt piesardzīgiem pacientiem ar autoimūnu patoloģiju, kurai ir tendence provocēt stāvokļus, kas apdraud veselību vai dzīvību)," teikts instrukcijā.

Kā precizēja Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs, precizējums "Sputnik V" instrukcijā neaizliedz vakcinēt onkoloģijas slimniekus un cilvēkus, kuri cieš no autoimūnām slimībām.

"Ir tikai norāde ar īpašu piesardzību lietot šo preparātu šādu grupu pacientiem, pēc konsultācijas ar ārstējošo ārstu," teica Gincburgs RIA Novosti.

Viņš paskaidroja, ka formulējums nav saistīts ar vakcīnas "Sputnik V" lietošanas drošības jautājumiem, bet ar to, ka dažādi ķīmijterapijas kursi var samazināt onkoloģijas pacientu imūno funkciju.

"Ārstējošajam ārstam jāpieņem lēmums par katru konkrētu onkoloģijas pacientu, tas nav saistīts ar vakcīnas "Sputnik V" drošību un neliecina par imunizācijas aizliegumu šo grupu pacientiem," norādīja Gincburgs.

Vakcīnas "Sputnik V" lietošana nevar izraisīt onkoloģiskas slimības, jo tā izstrādāta uz labi izpētītās cilvēka adenovīrusa vektora platformas bāzes, uzsvēra Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors. Tāpat Gincburgs piebilda, ka tā ir "Sputnik V" galvenā atšķirība no citiem preparātiem, kas izstrādāti uz šimpanzu adenovīrusa un RNS bāzes un kuru ilgtermiņa efekti nav līdz galam izpētīti.

Ziņu lente
0