Politika

Ušakovs: Latvijas LM ir tikpat veiksmīga kā Afganistānas kosmonautikas ministrija

© pixabay / fantareis Бедность, попрошайка на улице
Бедность, попрошайка на улице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijai no nulles jāsāk veidot atbildīga sociālā valsts. Lūk, kas jāieraksta Satversmes preambulā," norāda Nils Ušakovs.

RĪGA, 12. janvāris - Sputnik. Krīze, kas izcēlās Covid-19 pandēmijas dēļ, parādīja, ka Latvijā nav sociālās politikas, Labklājības ministrija ir tikpat veiksmīga kā kosmonautikas ministrija Afganistānā, paziņojis bijušais Rīgas mērs, tagad –Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs, ziņo Press.lv.

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Cīņa ar Covid-19 Benija Hila šovu stilā: Ušakovs par to, kāpēc cilvēki netic vakcīnai

Politiķis atzīmēja, ka sociālās politikas trūkums pandēmijas apstākļos rada tikpat lielu kaitējumu kā, piemēram, vakcinācijas plāna vai secīgas ierobežojumu ieviešanas shēmas trūkums.

"Nav iespējams uzveikt vīrusu, nevar panākt inficēto cilvēku skaita samazināšanos, ja tu ieslēdz cilvēkus mājās un nedod viņiem naudu. Un tad tu brīnies: "Kāpēc cilvēki policistus apmētā ar akmeņiem un uzrīda suņus? - Tāpēc, ka cilvēki ir novesti!" Ušakovs sacīja.

Viņš ieteica ministriem apspriest dažāda veida palīdzības iespējas pilsoņiem un uzņēmumiem, nevis diskutēt, ko atļaut pārdot – zeķbikses vai lāpstas.

"Piemēram, kā palīdzēt vientuļajām mātēm, kuras strādāja skaistumkopšanas salonos, viesnīcās, restorānos. Viņas ir lemtas badam, jo nav palīdzības no valsts puses. Vai kāds viņām ir piedāvājis palīdzību? Atbalstu? Kāpēc jūs brīnāties, ka viņas tic anonīmiem Facebook avotiem vairāk nekā ministriem?" teica Ušakovs.

Eirodeputāts ir pārliecināts, ka pašreizējos apstākļos nav jātaupa, bet jāsniedz atbalsts, jādod subsīdijas, jātērē, lai vienkāršiem cilvēkiem būtu iespēja "pārziemot".

Tāpat viņš atzīmēja, ka valstij ir aktīvāk jācīnās ar sieviešu diskrimināciju - gan ekonomisko, gan sociālo. Diskriminācijas dēļ sievietes krīzes rezultātā cieš krīzes vairāk nekā vīrieši.

Нил Ушаков в Европаламенте - Sputnik Latvija
"Novest valsti līdz epidēmijai, cilvēkus līdz kliņķim": Ušakovs kritizē valdību

Tāpat pašreizējā krīze izvilkusi gaismā digitālās nevienlīdzības problēmu – attālināto mācību apstākļos ne visas ģimenes var nodrošināt bērnam ātrgaitas internetu un nepieciešamos sīkrīkus. "Ir ģimenes, kurās visā ģimenē ir tikai viens lēts viedtālrunis. Un ar attālināto izglītību bērni no šādām ģimenēm ir lemti totālai diskriminācijai gan skolā, gan vēlāk. Digitālā nevienlīdzība ir nākotnes problēma, jo mēs lieliski saprotam, ka atkarība no sīkrīkiem, no interneta pieslēguma, lielā mērā noteiks, kurš mums ir sociāli labklājīgs un kurš nav," pauda Ušakovs.

Noslēgumā viņš paziņoja: "Sociālās valsts izveidošana Latvijā tagad kļūst par galveno uzdevumu katram politiķim, kuram rūp viņa valsts, un katram tās iedzīvotājam."

Ziņu lente
0