Amerikāņu mediji saskata "pirmshitlera ēras" pazīmes ASV

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПоследствия беспорядков в здании Конгресса США
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu žurnālists uzskata, ka pašreizējā situācijā, iespējams, politiskā vardarbība kļūs par normu un valsts aizies pa Veimāras republikas ceļu.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Amerikāņu izdevums The National Interest uzskata, ka situācija Vašingtona, iespējams, ir "vēl tumšāku" notikumu priekšvēstnesis. Piemēram, raksta autors daļēji salīdzinājis situāciju ASV un Veimāras republikā, vēsta RIA Novosti.

"ASV atgādinās Romas republiku tās pagrimuma laikā, kurā gan Ciceronam, gan Klaudijam bija naidīgi bandītu grupējumi, kas uzbruka viens otram pat ielās. Pēc tam Vācija Veimāras laikā visu to visu atkārtoja no sākuma līdz beigām," teica raksta autors.

Materiālā atzīmēts, ka 2020. gada notikumi parādīja, ka ASV sabrukušas normas, kas ļāva vienā valstī mijiedarboties cilvēkiem ar pretējiem viedokļiem.

"Jau vācu sociāldemokrāti uz savas ādas noskaidroja, (..) ka, atbildot ar vardarbību uz politisko vardarbību, sākotnējās nežēlības iemesli nekur nepazūd. Gluži pretēji, atbildes vardarbība vairo sākotnējo aizvainojumu, un tas vairo aizvien jaunu un jaunu nežēlību," atgādināja autors.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Krievijas Ārlietu ministrija komentēja situāciju Vašingtonā

Žurnālists uzskata, ka pašreizējā situācijā ASV gaida viens no diviem iespējamiem attīstības scenārijiem: vai nu pašreizējā prezidenta Donalda Trampa piekritēju uzbrukums Kapitolijam būs pēdējā epizode "šajā naida drāmā", vai politiskā vardarbība kļūs par normu, un valsts aiziet pa Veimāras republikas ceļu, kurā – autors uzsvēra – notikumi noveda pie režīma deleģitimizācijas.

6. janvāri Donalds Tramps mītiņā uzrunāja savus piekritējus un aicināja "iet uz Kapitoliju". Pēc tam sākās nekārtības laikā, kad Kongress lēma par prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Četri protestu dalībnieki gājuši bojā: vienu sievieti nošāvis policists, triju cilvēku nāve nav saistīta ar vardarbību. Bez tam viens policists guvis smagu ievainojumu un miris slimnīcā.

Tagad Demokrātiskās partijas pārstāvji apsūdz Trampu par musināšanu un aicināja atstādināt viņu no varas. Savukārt valsts vadītājs paziņoja, ka  nepiekrīt vēlēšanu rezultātiem, tomēr apsolīja nodrošināt sakārtotu varas nodošanu 20. janvārī. Pie tam Donalds Tramps neplāno apmeklēt jaunievēlētā prezidenta inaugurāciju.

 

Ziņu lente
0