"Mums ir problēmas": NMPD direktore pastāstīja par gultasvietu trūkumu slimnīcās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas slimnīcās vērojams būtisks gultasvietu trūkums pacientiem, kam vajadzīga reanimācija: NMPD "pārsviež" mediķu brigādes no Rīgas uz reģioniem.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule konstatēja, ka slimnīcās trūkst gultasvietu, it īpaši – vietu reanimācijas nodaļās, vēsta Mixnews.lv.

Problēma ar reanimācijas nodaļām vērojama 12 slimnīcās. Neiepriecina arī kopaina, norādīja Cipule. Intensīvās terapijas nodrošināšana ir apgrūtināta gan pacientiem ar Covid-19, gan citiem slimniekiem, kam vajadzīga īpaša aprūpe.

Jāpiebilst, ka dažās slimnīcās ierobežota neatliekamā terapeitiskā, neiroloģiskā, ginekoloģiskā un citu profilu palīdzība pacientiem.

Машины скорой помощи - Sputnik Latvija
Nākas saskaņot katru pacientu: kā strādā NMPD

Cipule pastāstīja, ka "ātrie" pārsviež ārstu brigādes no Rīgas uz reģioniem, lai nodrošinātu pacientu atbalstu transportēšanas laikā. Pacientus pūlas nogādāt viņu dzīvesvietai tuvākajās slimnīcās, taču tas diemžēl ne vienmēr ir iespējams. Piemēram, pacientus no Jelgavas novada mediķi ved uz Liepājas slimnīcu.

Tāpat NMPD vadītāja paziņoja, ka vispārējo situāciju slimnīcās iespējams nosaukt tikai par sliktu vai ļoti sliktu.

Kopējais gultasvietu aizpildījums pārsniedz 85%, atzīmēja Cipule, tas ir ļoti augsts rādītājs. Dažās slimnīcās gultasvietu aizpildījums pārsniedz 100%.

Vairākas veselības aprūpes iestādes plāno iekārtot papildu vietqas Covid-19 pacientiem, tomēr, pēc Cipules domām, tas neatrisinās problēmu ilgtermiņa perspektīvā.

Iepriekš Latvijas slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs informēja, ka aizvien jūtamāks ir anesteziologu un reanimatologu trūkums.

Smagi slimiem pacientiem vajadzīgi anersteziologi un reanimatologi, taču viņu skaits valstī nav liels. Jāņem vērā arī tas, ka šie ārsti var paši saslimt ar Covid-19 vai nokļūt karantīnā, tāpēc viņu sniegtie pakalpojumi būs ierobežoti, līdz mediķi atgriezīsies ierindā.

Ziņu lente
0