Visus sēdina pa mājām, lai cilvēki inficētos? Aleksejevs apšaubīja "mājsēdi"

© фото из личного архиваЮрий Алексеев
Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varas iestāžu pasākumi pret koronavīrusu ir krampjaini un smieklīgi: iepriekšējie ierobežojumi izprovocēja cilvēku pūļus veikalos, un cilvēki vienā dienā "saķēra" vairāk vīrusa, nekā visā Ziemassvētku nedēļā.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik. Latvijas valdība ievieš "mājsēdi" Jaungada svētkos. No 30. decembra līdz 4. janvārim, kā arī 8. un 9. janvārī iedzīvotājiem aizliegts atstāt savas mājas no pulksten desmitiem vakarā līdz pulksten pieciem no rīta. Tāpat valdība pieņēma lēmumu pagarināt republikā ārkārtējas situācijas režīmu līdz 7. februārim.

Jaunie ierobežojošie pasākumi diez vai būs efektīvi, paziņoja Sputnik Latvija publicists Jurijs Aleksejevs.

"Cilvēkus grib sēdināt mājās, lai viņi nestaigā un neiet ārā. Tātad cilvēki satiks Jauno gadu telpās, un tas ir vēl sliktāk, jo risks inficēties uz ielas ir zemāks. Viņi tik un tā pulcēsies un sēdēs līdz komandanta stundas beigām, un tikai tad dosies uz mājām. Tāpēc, manuprāt, šis pasākums ir diezgan krampjains un smieklīgs," skaidroja Aleksejevs.

Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
PVO aicina sagaidīt Ziemassvētkus un Jauno gadu maskās un uz ielas

Publicists atzīmēja, ka visi iespējamie ierobežojumi Latvijas iedzīvotājus jau ir aizkaitinājuši.

"Pirms Ziemassvētkiem, kad tika paziņots par rūpniecības preču veikalu slēgšanu, sākās īsts trakums. Visiem taču bija jāiegādājas dāvanas, un ļaudis steidzīgi devās uz veikaliem. Rīgā veidojās iespaidīgi sastrēgumi, veikalos – cilvēku pūļi. Vienā dienā cilvēki "saķēra" vairāk vīrusa, nekā tad, ja būtu pamazām gājuši uz veikaliem visu Ziemassvētku nedēļu," bija sašutis Aleksejevs.

Pēc viņa vārdiem, situāciju apgrūtina tas, ka vakcinācija Latvijā tikai sākas un valstī nav nogādāts pietiekams daudzums vakcīnu devu.

"Mediķi uzskata, ka samazināt epidemioloģisko izaugsmi var tikai vakcinējot 60 – 70% iedzīvotāju. Bet kad tas notiks Latvijā, kad valstī atvedīs vakcīnu pusotram miljoniem cilvēku? Tas noteikti nenotiks tik ātri," spriež publicists.

Līdz ar to Aleksejevs atzīmēja, ka viņa draugi un draugi, it īpaši vecumā 60 +, plāno vakcinēties pret koronavīrusu.

"Ja vakcīna būs, tad noteikti. Daži draugi ļoti smagi pārslimoja. Uzskatu, ka cilvēkiem no riska grupas — ārstiem, skolotājiem, sociālajiem darbiniekiem — vajag obligāti vakcinēties," secināja Aleksejevs.

Pēc Veselības ministrijas datiem datiem, Latvijā kopš epidēmijas sākuma konstatēti 37 676 koronavīrusa infekcijas gadījumu, miruši 603 pacienti. Pirmdien, 28. decembrī, Latvijā uzsākta medicīnas personāla vakcinācija pret Covid-19. Vakcinācija notiek desmit slimnīcās. Ar pirmo Pfizer/BioNTech vakcīnas Comirnaty partiju ir plānots vakcinēt 4 875 veselības aprūpes darbinieku.

Ziņu lente
0