Krievijā ziņo par jaunu "Sputnik V" vakcīnas veidu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasКомпонент №1 двухкомпонентной векторной вакцины от коронавируса "Спутник V"
Компонент №1 двухкомпонентной векторной вакцины от коронавируса Спутник V - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīnas pret koronavīrusa pulveris ievērojami atvieglos preparāta lietošanu, paziņoja Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs.

RĪGA, 26. decembris - Sputnik. Krievijas vakcīnas "Sputnik V" pulveris parādīsies jau 2021. gadā, citē RIA Novosti Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministru Denisu Manturovu.

"Turklāt pulveris, kas parādīsies nākamgad, tas ir liofilizāts, proti, pulveris, kas uz vietas sajauksies ar vidi un pārvērtīsies par pilnvērtīgu vakcīnu, tas visu vienkāršos," stāsta Manturovs.

Tagad, pēc viņa vārdiem, Krievijas Federācijā noslēdzas stabilas šķidras vakcīnas "Sputnik V" reģistrācija, kas jāuzglabā temperatūrā +2... +8 grādi.

"Transportēšana un loģistika šajā ziņā būs vēl vienkāršākas," paskaidroja ministrs.

Упаковки с вакциной от коронавируса Гам-Ковид-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija
Izslimot vai vakcinēties? Patiesība par vakcīnu Covid-19 profilaksei

"Sputnik V" ir pirmais preparāts pasaulē Covid-19 profilaksei, ko šī gada augustā Krievijas Veselības ministrija reģistrēja KF teritorijā. To izstrādājis Gamaleja vārdā nosauktais Epidemioloģijas un mikrobioloģijas zinātniski pētnieciskais centrs. Vakcīna izstrādāta uz labi izpētītās un pārbaudītās cilvēka adenovīrusa vektoru platformas un vasarā tā sekmīgi pārvarēja pirmās divas pētījumu stadijas, kurās piedalījās brīvprātīgie 18-60 gadu vecuma grupā. Izmēģinājumu dalībniekiem rezultātā izveidojās imūnsistēmas atbilde un antiķermenīši pret SARS-CoV-2. Patlaban rit pēcreģistrācijas posma testi.

Sākusies arī vakcinācija. Vakcīnas saņēmuši jau vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku, augsta inficēšanās riska gruu pārstāvji – mediķi, pedagogi, sociālo dienestu darbinieki.

Tuvākajā laikā Krievijas iedzīvotājiem radīsies iespēja vakcinēties koronavīrusa profilaksei ar vēl vienu pašmāju preparātu – "EpiVakKoronu", ko izstrādājis Novosibirskas zinātniskais centrs "Vektor". Turpinās arī citu vakcīnu izstrāde.

Ziņu lente
0