Nosaukti produkti D vitamīna deficīta papildināšanai

© Sputnik / Валерий ШустовЛосось
Лосось - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vitamīna D globālo deficītu mūsdienu cilvēka organismā pieņemts dēvēt par XXI gadsimta "nelipīgo" pandēmiju.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Speciālisti nosaukuši produktus, kas spēj papildināt D vitamīna deficītu, vēsta RIA Novosti.

Vislabāk ar šo uzdevumu tiek galā treknās zivis, piemēram, lasis, tuncis vai skumbrija: 100 grami laša palīdz iegūt D vitamīna diennakts normu, apgalvo zinātnieki.

Piens un jogurti ir svarīgi mikroelementu avoti, turklāt tos var paaugstināt, lietojot ar D vitamīnu bagātinātus piena produktus. Tādējādi var papildināt līdz 20% no tā diennakts vajadzības.

Turklāt daļēji saņemt D vitamīnu var no sēnēm, piemēram, šampinjoniem. Tomēr speciālisti norāda, ka to nestais labums lielā mērā ir atkarīgs no saņemtā UV starojuma daudzuma. Jāpiebilst gan, ka sēnes turpina ražot D vitamīnu pat pēc nogriešanas, tāpēc ir jēga izvietot nopirkto produktu saules staros.

Diezgan daudz D vitamīna ir arī olu dzeltenumos — aptuveni desmit procenti no diennakts normas.

Vitamīns D ietekmē minerālu, ogļhidrātu, lipīdu vielmaiņu organismā, kaulu un muskuļu stāvokli. Tā deficīta apstākļos bērniem veidojas rahīts, pieaugušajiem – osteoporoze. Tāpat tas ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas darbu, hormonu (testosterona, folikulostimulējošā, lutenizējošā hormona, dofamīna, serotonīna, kortizola...) sekrēciju, uztur imunitāti. Ar tā palīdzību iespējams koriģēt autoimūnās saslimšanas, piemēram, izkliedēto sklerozi, psoriāzi, tireodītu, kā arī ietekmēt gēnu slimības (Dauna sindromu).

Vitamīns D piedalās šūnu vielmaiņā, tam ir liela nozīme organisma jaunības atgūšanās.

D vitamīnu mēs varam saņemt tikai no uztura, pareizām insolācijām un preparātiem. Ņemot vērā tā lielo nozīmi, centieties vienmēr kontrolēt vitamīna D līmeni – tā jūs saglabāsiet jaunību, veselību un pozitīvu attieksmi pret dzīvi.

Ziņu lente
0