"Tāpat kā divreiz divi ir četri". Putins novērtēja "Ziemeļu straumes 2" perspektīvas

© Sputnik / Павел Бедняков / Pāriet pie mediju bankasЕжегодная пресс-конференция президента РФ Владимира Путина
Ежегодная пресс-конференция президента РФ Владимира Путина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ziemeļu straume 2" ir projekts, kas nesīs labumu Eiropas, it īpaši Vācijas ekonomikai, norādīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka atlicis izbūvēt tikai mazliet vairāk nekā 160 kilometrus garu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" iecirkni, vēsta RIA Novosti.

"Tur palikuši 160 kilometri... abiem cauruļvadiem – mazliet vairāk nekā 160, šķiet, 165. Viss. Tātad tas ir gandrīz pabeigts. Es uzskatu, ka mēs pabeigsim darbu," Putins paziņoja savā ikgadējā preses konferencē.

Tāpat Krievijas valsts vadītājs pauda pārliecību, ka šis gāzesvads ir izdevīgs Eiropas ekonomikai.

"Neapšaubāmi, - tas ir absolūti acīmredzami, gluži kā divreiz divi ir četri, "Ziemeļu straume 2" ir labvēlīgs, izdevīgs Eiropas ekonomikai kopumā, un it īpaši Vācijai. Tas, ka cits variants – dārgāka primārā energonesēja – amerikāņu sašķidrinātās gāzes – iegāde cenas ziņā ir par 20% augstāka nekā mūsu cauruļvadu gāze, ko tas nozīmē? Vācijas ekonomikas konkurētspējas lejupslīdi un cenu pieaugumu mājsaimniecībām. Tas arī viss, tas ir absolūti acīmredzami," piezīmēja Putins.  

"Ziemeļu straume 2" – gāzesvads ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā tiek būvēts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall" finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Pret "Ziemeļu straumi 2" aktīvi iebilst ASV, kas cenšas palielināt savas sašķidrinātās gāzes piegādes ES. Aizvadītā gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret projektu un pieprasīja pārtraukt gāzesvada būvdarbus. Šveices kompānija "Allseas" gandrīz nekavējoties paziņoja, ka pārtrauc darbus. Patlaban ASV paplašinājušas ierobežojumus pret projektu.

Ziņu lente
0