Politika

Šovs vēl nav beidzies: politologs novērtējis elektoru balsošanu ASV

© Фото VK / Grigory YaryginГригорий Ярыгин
Григорий Ярыгин  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu elektoru balsojuma rezultāti liecina, ka demokrāts Džo Baidens ieņems prezidenta amatu, taču vissvarīgākais ir vēl priekšā.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Demokrātu kandidāts Džo Baidens elektoru balsojuma rezultātā ieguva 306 balsis pret 232 balsīm, ko saņēmis esošais ASV prezidents republikānis Donalds Tramps. 6. janvārī rezultātu apstiprinās ASV kongress, Baltā nama 46. vadītāja inaugurācija notiks 20. janvārī.

Jāsaprot, ka šovs vēl nav beidzies: priekšā vēl ir vissvarīgākais procedūras moments, kad 6. janvārī jaunais kongress apstiprinās balsojuma rezultātus, radio Sputnik ēterā paziņoja Sanktpēterburgas Valsts universitātes Amerikas katedras docents Grigorijs Jarigins.

"Tomēr Baidenu var jau apsveikt, jo tas ir neizbēgami. Viņa uzvaru atzīst arvien vairāk institūciju ASV, un kongresa atzīšana formāli noslēgs Baidena ievēlēšanu," paskaidroja Jarigins.

Tad, pēc eksperta teiktā, notiks ievēlētā kandidāta stāšanās amatā un procedūra, saskaņā ar kuru Tramps atstās Balto namu.

"Tas vēl nav skaidrs - vai Tramps atzīs sava oponenta uzvaru. Viņš nesolīja atzīt, bet solīja atstāt Balto namu un nodot varu. Viņš atstāj sev, tā teiksim, politisku kapitālu, ko viņš var pielietot nākamo četru gadu laikā... Neviens nezina, kā izvērtīsies viņa politiskā nākotne un kad notiks viņa jaunā vēlēšanu kampaņa," norādīja Jarigins.

Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija
Elektoru kolēģija apstiprina Baidena uzvaru

Eksperts norādīja uz vēl vienu svarīgu punktu.

"Protams, tas ir svarīgi, kas pārvalda Baltajā namā, bet ne mazāk svarīgi ir, kas pārvalda kongresā un kurš vada kongresu. Ja ar pārstāvju palātu vairāk vai mazāk ir skaidrs – tie ir demokrāti, tad par senātu joprojām noteikti neko nevar pateikt. Spēku sadalīšanu senātā noteiks vēlēšanas Džordžijā 5. janvārī," stāsta Jarigins.

Pēc politologa vārdiem, neviens nav atcēlis varas sadalīšanu ASV, tāpēc ir svarīgi, kāds būs senāts - republikānisks vai demokrātisks.

"Ja senāts būs "republikānisks", tad tā ir viena konfigurācija: prezidents – demokrāts, pārstāvju palāta – demokrāti, bet senatori – republikāņi. Vai nu tas būs pilnīgi demokrātisks spektrs valsts pārvaldē, ko, manuprāt, demokrāti īpaši nevēlas - tad viņiem būs jāatbild par visu," secināja Jarigins.

ASV prezidenta vēlēšanas norisinājās 3. novembrī, taču līdz elektoru balsojuma brīdim uzvarētājs oficiāli netika paslidināts. Lai gan amerikāņu mediji gandrīz uzreiz atdeva uzvaru Baidenam, Tramps neatzina savu sakāvi un apstrīd tiesā vēlēšanu rezultātus vairākās štatos. Pagaidām neviena tiesa viņu nav atbalstījusi.

Шоу еще не закончилось: Ярыгин оценил голосование выборщиков в США
Ziņu lente
0