Vardarbība ir norma? Krievijas Žurnālistu savienība reaģēja uz VDD rīcību Latvijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Союза журналистов России (СЖР) Владимир Соловьев
Председатель Союза журналистов России (СЖР) Владимир Соловьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Latvija un Baltnews ārštata autoru aizturēšana nepārprotami demonstrē, ka vardarbība pret krievvalodīgajiem žurnālistiem un medijiem Latvijā kļūst par normu.

RĪGA, 6. decembris - Sputnik. Krievijas Žurnālistu savienība pauda sašutumu par krievvalodīgo žurnālistu nelikumīgās aizturēšanas faktiem Latvijā un pieprasīja tūlītēju apsūdzību atcelšanu, teikts organizācijas paziņojumā.

Iepriekš kļuva zināms, ka pret virkni portālu Sputnik Latvija un Baltnews ārštata autoru veiktas izmeklēšanas darbības. Žurnālisti aizturēti un nopratināti, viņiem izvirzītas apsūdzības par Eiropas Savienības sankciju režīma pārkāpšanu. Izņemti sakaru līdzekļi un datortehnika, viņiem aizliegts pamest valsti un izpaust ar izmeklēšanu saistīto informāciju.

"Nelikumīgajai un prettiesiskajai akcijai nav nekā kopēja ar likumdošanas normām, tas ir atklāts mēģinājums nodemonstrēt, ka vardarbība pret krievvalodīgajiem žurnālistiem un medijiem valstī kļūst par normu," konstatēja KŽS.

Organizācija uzsvēra, ka aizturēšana daiļrunīgi demonstrē bezdibeni starp deklarēto uzticību Eiropas vispārējām vērtībām, piemēram, vārda un informācijas izplatīšanas brīvībai, un to faktisko neievērošanu.

"KŽS aicina Krievijas un starptautiskās sabiedriskās un žurnālistu organizācijas pievienoties protestam un darīt visu iespējamo, lai tamlīdzīgi gadījumi ar žurnālistiem, kuri pilda savu profesionālo pienākumu, nākotnē vairs neatkārtotos," teikts paziņojumā.

Starp aizturētajiem ir bijušais Baltnews galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, žurnālisti Andrejs Solopenko un Alla Berezovska, publicists Vladimirs Lindermans. 

"Tas, protams, ir absolūti nepieņemami… Patiesībā notiek prettiesiskas darbības. Kārtējo reizi viena no Baltijas valstīm atklāti pārkāpj preses un informācijas izplatīšanas brīvības principus," paziņoja KŽS vadītājs Vladimirs Solovjovs.

Viņš norādīja, ka redzams ir spiediens pret krievvalodīgajiem žurnālistiem Latvijā.

"Esam dziļi sašutuši un, protams, centīsimies palīdzēt kolēģiem. Mēs, protams, informēsim Starptautisko žurnālistu federāciju un citas tiesībsargājošās organizācijas," apsolīja KŽS vadītājs.

Генеральный директор МИА Россия сегодня Дмитрий Киселев. - Sputnik Latvija
"Nekrītiet kaunā!" Kiseļovs aicina Latviju pārtraukt savu pilsoņu vajāšanu

3. decembrī VDD organizēja kratīšanas, izņēma tehniku, aizturēja un nopratināja virkni krievvalodīgo žurnālistu. Visi aizturētie ir starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa", kuras ietvaros strādā portāli Baltnews un Sputnik. Patlaban aģentūras juristi cenšas atrisināt minēto situāciju.

Nākamajā dienā pēc kratīšanas, ko VDD organizēja septiņu krievvalodīgo žurnālistu mājās un darba vietās Rīgā, kā arī minēto žurnālistu aizturēšanas, specdienests atskaitījās par veiktajiem izmeklēšanas pasākumiem savā vietnē. VDD informēja, ka procesuālās darbības veiktas kriminālprocesa ietvaros, kas sākts 2020. gada 16. janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu: par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju ieviesto vai Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu.

Runa ir par ES sankcijām, kas 2014. gadā vērstas pret ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu personīgi. Latvijas iestādes uzskata, ka sankcijas vērstas ne tikai pret Kiseļovu, bet arī pret viņa vadīto mediju grupu, ar ko saistīti portāli Baltnews un Sputnik. Tādējādi aizturētos žurnālistus tur aizdomās par sankciju režīma pārkāpšanu, ņemot vērā viņu sadarbību ar aģentūru "Rossija segodņa", lai arī tā neparādās nekādos sankciju sarakstos kā juridiska persona.

Ziņu lente
0