Astoņas stundas: aizturētie Baltnews žurnālisti pastāstīja par nopratināšanām

© Sputnik / Евгений БиятовМужчина в наручниках
Мужчина в наручниках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un RT galvenā redaktore Margarita Simoņana pauda cerību, ka Krievija atbildēs uz Baltnews un Sputnik Lavija korespondentu vajāšanu.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Žurnālisti, ko vakar aizturēja Valsts drošības dienests (VDD), sociālajos tīklos atklāja aizturēšanas nianses.

Ceturtdien, 3. decembrī, kļuva zināms, ka VDD darbinieki organizējuši kratīšanu pie vairākiem krievvalodīgajiem žurnālistiem, tostarp arī portālu Baltnews un Sputnik Latvija ārštata autoriem. Partija "Latvijas Krievu savienība" infomēja, ka kratīšana notikusi Andreja Jakovļeva, Vladimira Lindermana, Andreja Solopenko un Allas Berezovskas mājās, pēc tam viņi aizturēti. Vēl divu aizturēto vārdi mums vēl nav zināmi, tāpat kā VDD darbību iemesli.

Iepriekš vēstīts, ka minēto mediju autoriem izvirzītas apsūdzības saskaņā ar Latvijas Krimināllikuma 84. pantu – par Eiropas Savienības sankciju režīma pārkāpšanu. Pēc nopratināšanas žurnālistiem aizliegts pamest valsti. Viņiem var draudēt sods – no naudas soda līdz brīvības atņemšanai. Sputnik Latvija un Baltnews ir saistīti ar mediju grupu "Rossija segodņa", pie tam žurnālisti, kuri publicē materiālus minētajos medijos, nav to darbinieki – viņi strādā kā ārštata autori.

Divi aizturētie – Andrejs Jakovļevs un Alla Berezovska – sociālajos tīklos pastāstīja par savām sarunām VDD.

"Šodien Latvijas Valsts drošības dienesta darbinieki organizēja kratīšanu pie manis mājās un ofisā, izņēma visas iespējamās iekārtas un nesējus. Nācās ierasties arī VDD uz pirmo nopratināšanu. Saruna ilga pilnu darba dienu – 8 stundas," pastāstīja Jakovļevs. Patlaban viņš strādā pie sava žurnālistiskā projekta un ar "Rossija segodņa" nesadarbojas.

Viņš piezīmēja, ka krimināllieta pret viņu ierosināra jau pirms vairākiem mēnešiem.

"Pirms dažiem mēnešiem saņēmu papīru no VDD, kurā ziņots par kriminālprocesa ierosināšanu pēc 84.(1) panta, kas saistīts ar Latvijas un starptautisko sankciju pārkāpšanu. ES sankciju pārkāpums, piemēram, preču un naudas attiecības ar sankciju sarakstā iekļautajām Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām. Starp citu, brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem," viņš uzrakstīja.

Jakovļevs atzīmēja, ka VDD ierosinājusi krimināllietu sakarā ar viņa sadarbību ar "Rossija segodņa".

"VDD vēstulē bija teikts, ka starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa", ar ko, saskaņā ar apgalvojumiem vēstulē, man bijusi sadarbība, vada Dmitrijs Kiseļovs. Bet viņš kā fiziska persona iekļauts sankciju sarakstā. Man toreiz uzreiz radās jautājums: vai tad Krievijas valsts ziņu aģentūra ir sankciju sarakstā? Protams, ne," teica Jakovļevs.

Viņš piezīmēja, ka VDD darbinieki, kuri ieradās pārmeklēt viņa mājokli, izturējušies pieklājīgi un stingri ievērojuši masku režīmu.

Alla Berezovska pastāstīja, ka kratīšana viņas mājās ilgusi vairākas stundas.

"Bet tālāk viss ritēja pēc noslīpētās procedūras – rūpīga kratīšana mājās, meklējot pārkāptās sankcijas, vairākas stundas ar visām no tā izrietošajām sekām. Taču principā viss notika korekti, ja nebūtu strauji palielinājies spiediens – 176/114, pulss – 132... Taču īpaši mokoši bija palikt bez sakaru līdzekļiem. Nesaprotu, kāpēc mani atstāja desertam, atbrauca vēlu vakarā? Ierosināju viņiem tikties no rīta, dienas gaismā, mums labi pazīstamajā ēkā, taču diemžēl pret procedūru vērsties nevar!" viņa uzrakstīja savā lapā Facebook.

VDD darbinieki konfiscējuši viņai visus sakaru līdzekļus, tomēr draugi viņai aizdeva datoru, tāpēc Berezovskai izdevās pieslēgties internetam un paziņot, ka ar viņu viss ir kārtībā.

"Ceru, ka drūmie laiki beigsies. Un mēs atkal dzīvosim demokrātiskā, brīvā un plaukstošā Latvijā, kur cilvēkus nestiepj uz gestapo, kur patiesībā, ne tikai vārdos vien, ciena cilvēka tiesības un viedokli! Visiem – ar labu nakti! Un lai nāk gaisma!" viņa piebilda noslēgumā.

Ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un RT galvenā redaktore Margarita Simoņana savā Telegram kanālā pauda cerību, ka Krievija atbildēs uz Baltnews un Sputnik Lavija darbinieku vajāšanu.

"Latvijā ierosinātas krimināllietas pret žurnālistiem, kuri ar mums sadarbojas. Protams, par sadarbību ar mums. Kratīšanas. Paraksts par neizpaušanu. Daļa no viņiem neko neziņo. Ceru, Krievija atradīs iespējas atbildēt," uzrakstīja Simoņana.

Krievijas Ārlietu ministrija asi nosodīja Latvijas varasiestāžu darbības pret portālu Baltnews un Sputnik Latvija krievvalodīgajiem žurnālistiem, pie kuriem notikušas kratīšanas.

"Latvijas Valsts drošības dienesta agresīvās darbības 3. decembrī pret Sputnik biroja darbiniekiem Rīgā un krievvalodīgajiem žurnālistiem uzskatām par demokrātiskās sabiedrības pamatu – mediju brīvības un viedokļa paušanas brīvības – pārkāpumu kliedzošu piemēru. Atgādināsim, ka žurnālisti tika aizturēti, nopratināti, pārmeklēti, viņiem izvirzītas kriminālas apsūdzības," teikts ĀM paziņojumā resora vietnē.

Resors atzīmēja, ka apsūdzības par ES sankciju režīma pārkāpšanu no Sputnik Latvija kolektīva puses ir kategoriski nepieļaujamas.

"Minētās restrikcijas ir individuālas, attiecas personīgi uz starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu un nevar attiekties uz visiem, kas sadarbojas ar mediju holdingu," uzsvēra ministrijā.

Ziņu lente
0