Kādēļ Lietuva pamet baltkrieviem "ēsmu" – bezmaksas vīzas?

© Foto : facebook / Игорь ШатровПолитолог, заместитель директора Национального института развития современной идеологии Игорь Шатров
Политолог, заместитель директора Национального института развития современной идеологии Игорь Шатров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ĀM piedāvājums izsniegt Baltkrievijas pilsoņiem bezmaksas vīzas pilnībā iekļaujas Viļņas politikas gultnē attiecībā pret Minsku.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Lietuvas ĀM piedāvā atcelt konsulāro nodevu par ieceļošanas vīzu Baltkrievijas pilsoņiem, kuri cietuši no vajāšanas dzimtenē. Sputnik Lietuva vēsta, ka bezmaksas vīzas saņemšanai baltkrievam ir jāuzraksta "motivēts iesniegums".

Lietuvas ĀM piedāvātais solis pilnībā iekļaujas Viļņas politikas gultnē attiecībā pret Minsku, paziņoja Sputnik Latvija Stratēģiskās attīstības fonda ekspertu padomes vadītājs, politologs Igors Šatrovs.

"Lietuva pārtapusi Baltkrievijas opozīcijas pulcēšanās vietā savā veidā trimdas valdības veidošanai, un šobrīd lietuvieši aicina pie sevis visus gribētājus tajā piedalīties. Diez vai Viļņa pieprasīs īpašus pierādījumus no baltkrieviem, kuri vēlas iegūt šo atvieglojumu. Pietiks nodemonstrēt negatīvu attieksmi pret Baltkrievijas varu un prezidentu Lukašenko – tas kļūs par galveno argumentu," atzīmēja Šatrovs.

Pēc politologa domām, tuvākajā laikā ir vērts gaidīt Lietuvas un Polijas darbību aktivizēšanos attiecībā pret Baltkrieviju.

"Pirmās darbības nav novedušas pie gaidītajiem rezultātiem, zibenskarš izrādījās neveiksmīgs. Esošais piedāvājums – tā ir ēsma, sava veida āķis, uz kura cer noķert pēc iespējas vairāk cilvēku, kuri ne vienmēr aizdomājas par savas rīcības sekām," paskaidroja Šatrovs.

Eksperts norādīja, ka šādu darbību mērķis ir parādīt pasaules sabiedrībai aktīvu nepatiku pret Lukašenko no Baltkrievijas pilsoņu puses un to, ka viņi tiecas pamest valsti ar jebkādu ieganstu.

Президент Беларуси Александр Лукашенко  - Sputnik Latvija
Varšava lūgusi atsūtīt uz Baltkrieviju karavīrus no Baltijas

"Galvenais uzdevums ir izraisīt burzmu, izprovocēt zināmus notikumus. Tam vienmēr tiek piešķirta nauda, nopietni granti. Ir svarīgi piesaistīt uzmanību, ievilkt, ievilināt, savukārt kā šie cilvēki tālāk pastāvēs Eiropas Savienības teritorijā Lietuvu nerūp," uzsvēra Sputnik sarunbiedrs.

Lietuva atradusi sev nodarbošanos un ceļ savu vērtību Briseles acīs, padarot sevi par galveno Baltkrievijas procesu manipulatoru, piebilda Šatrovs.

Sputnik Lietuva vēsta, ka kopumā iebraukšanas atļaujas Lietuvā īpašu humanitāro iemeslu dēļ ir saņēmuši 653 Baltkrievijas pilsoņi, 246 no viņiem jau ir izmantojuši šīs tiesības.

Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju paziņoja par sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas augstāko vadību un paziņoja par gatavību uzņemt opozīcijas pārstāvjus. Bijusī Baltkrievijas prezidenta kandidāte Svetlana Tihanovska izbrauca uz Lietuvu augustā uzreiz pēc vēlēšanām.

Minskā vairākkārt norādījuši, ka Baltkrievijas opozīcijas protesta akcijas tiek koordinētas pirmkārt no Lietuvas un Polijas. Maskava uzsvēra, ka Lietuva izgājusi ārpus visām robežām, iejaucoties Baltkrievijas lietās, un aicināja Viļņu neiešūpot situāciju.

Ziņu lente
0