Kvotas, granti un stipendijas: ko saņems ārvalstu studenti Krievijā

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasВсероссийский географический диктант в регионах России
Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija mainīs kvotu sistēmu ārvalstu pilsoņiem bezmaksas studijām Krievijas augstskolās. To papildinās granti un stipendijas.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik, Marija Naumenko. Rossotrudņičestvo vadītājs Jevgēņijs Primakovs interneta konferences ietvaros pastāstīja, kādas pārmaiņas gaida federālo aģentūru.

Ārvalstniekiem nodrošinās stipendijas

Krievija mainīs kvotu sistēmu ārvalstu pilsoņiem bezmaksas studijām Krievijas augstskolās. To papildinās granti un stipendijas. Par to pastāstīja Krievijas Neatkarīgo Valstu Sadraudzības, ārzemēs dzīvojošo tautiešu lietu un starptautiskās humanitārās sadarbības federālās aģentūras "Rossotrudņičestvo" vadītājs Jevgēņijs Primakovs. Pēc viņā domām, tādā gadījumā talantīgi jaunieši varēs pievērsties vienīgi studijām. Pati iecere piesaistīs Krievijai lielāku skaitu abiturientu.

 "Ja mēs nodrošinām studentiem tiesības mācīties Krievijā uz valsts rēķina, mēs gribētu, lai viņi mācās, nevis nospiesti par to, ka nav līdzekļu iztikai, sāktu strādāt par taksistiem, sargiem vai vēl kaut kur. Atbrauci mācīties par programmistu – esi programmists, nevis taksists," teica Primakovs.

Aģentūras vadītājs atgādināja, ka virkne struktūru ASV un Eiropā pārsvarā piešķir stipendijas un grantus.

"Mēs (Krievija – red.) – tikai kvotu. Es uzskatu, ka zināmai daļai šīs kvotas jānodrošina minimāla stipendija, tad tas būs lietderīgi. Tas nav budžeta naudas tēriņš, tā nav labdarība. Tā ir lieta, kas pēc tam attālākā nākotnē noteikti atmaksāsies," uzsvēra Primakovs.

Ārvalstniekiem, kuri ieguvuši izglītību Krievijā, ir jāstrādā pašu mājās, jābūt labas gribas vēstniekiem, jāstiprina savas valsts suverenitāte un jāveicina attiecību uzlabošanās ar Krieviju, viņš piezīmēja.

Kvotas tiks divkāršotas

Pie tam kvotu skaits studijām Krievijas augstskolās pieaugs. Primakovs atzīmēja, ka jau saņemts atbilstošais Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums. Tagad programma paredzēta 15 tūkstošiem budžeta vietu. Līdz 2023.-2024. gadam to skaits tiks divkāršots.

"Mēs nezinām, kā veidosies situācija ekonomikā koronavīrusa dēļ, tā ir sarežģīta. Tomēr mēs ņemam vērā, ka risinājums ir, un studentu skaits pieaugs. Vispirms mēs esam ieinteresēti panākt, lai lielāks skaits cilvēku ierastos no bijušajām padomju republikām, NVS valstīm," viņš paskaidroja.

Prioritāti saņem bijusī Padomju Savienība

Primakovs informēja, ka īpaša uzmanība jaunajā koncepcijā Rossotrudņičestvo piešķirs pēcpadomju valstīm.

"Svarīgākās pie mums ir semantiskās, ne organizatoriskās pārmaiņas. Tā nav atteikšānās no ārējā perimetra, tiek pievērsta uzmanība tuvākajam perimetram, tas ir, darbam ar bijušo Padomju Savienību. Šī prioritāte mums ierakstīta Krievijas ārpolitikā, mēs vienkārši plānojam īstenot šo prioritāti, pārdalot savus resursus," viņš paskaidroja.

Turklāt, iepriekš Rossotrudņičestvo uzdevums bija humanitārā klātbūtne, piemēram, kultūras, valodas un zinātnes sfērā, bet tagad jautājumu klāsts ievērojami paplašināsies. Pēc Jevgēņija Primakova domām, izstādes un tautas ansambļu priekšnesumi ir neefektīva darba piemēri.

"Tagad humanitārajā kompleksā tiks iekļauti tiesiskie, cilvēciskie un sociālie aspekti, cilvēka piekļuve labumiem, savām tiesībām, - viņš precizēja. – Atjaunotā Rossotrudņičestvo ir aģentūra, kas veido sabiedrisko viedokli ārzemēs un strādā ar to. Tas ir principiāli. Mēs nevaram justies gandarīti tikai ar to, ka vienkārši demonstrējam savu karogu un savu lielo kultūru."

Ziņu lente
0