Igaunija vēlas saņemt novērotāja statusu Arktikas padomē

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministrs apliecināja, ka Igaunija var ieguldīt savu artavu Arktikas pētījumos, un paskaidroja: valstij ir zināšanas un plaša pieredze arktiskajos pētījumos.

RĪGA, 12. novembris - Sputnik. Igaunija iesniegusi pieteikumu novērotāja statusa saņemšanai Arktikas padomē, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Igaunijas Ārlietu ministrijas preses dienestu.

ĀM pastāstīja, ka valsts ārlietu ministrs Urmass Reinsalu video tikšanās laikā ar Islandes ārlietu ministru Gudlauguru Toru Tordarsonu – Arktikas padomes priekšsēdētāju – uzsvēra, ka Arktikas stabilai attīstībai jābūt ne tikai arktisko valstu pienākumam.

"Igaunija, uz ziemeļiem vistālāk izvietotā nearktiskā valsts, vēlas un ir gatava uzņemties šo atbildību," teica ministrs. Reinsalu apliecināja, ka pieteikums spilgti apliecina Igaunijas vēlmi un interesi par darbu Arktikas padomē un vēlmi sniegt savu artavu Arktikas stabilas attīstības labā.

Полет над ледником Ларсена  - Sputnik Latvija
Mediji vēsta: ASV tiecas panākt Krieviju un sūta uz Arktiku vecu ledlauzi

Igaunijas ārlietu ministrs apliecināja, ka Igaunijai ir iespējas sniegt savu ieguldījumu Arktikas pētījumos, un paskaidroja: valstij ir zināšanas un plaša pieredze arktiskajos pētījumos, turklāt igauņu zinātnieku atklājumus iespējams izmantot arī Arktikā. Reinsalu piebilda, ka jau tagad pēc igauņu pētnieku iniciatīvas un ar viņu palīdzību iegūtās zināšanas un risinājumi tiek izmantoti darba grupās Arktikas padomē.

Igaunija cer, ka pieteikums tiks apspriests Arktikas padomes sēdē nākamā gada maijā.

Arktikas padome ir starptautiska organizācija, kuras mērķis ir veicināt sadarbību apkārtējās vides aizsardzības jomā un nodrošināt polāro rajonu stabilu attīstību. Padomē strādā astoņas arktiskās valstis (Krievija, Dānija, Islande, Kanāda, Norvēģija, ASV, Somija un Zviedrija). Vēl 13 valstīm piešķirts novērotāju statuss padomē.

Ziņu lente
0