Infektologs pastāstīja, kad Latvijā varēs mīkstināt ārkārtējās situācijas režīmu

© Sputnik / Денис Абрамов / Pāriet pie mediju bankasТестирование на антитела к коронавирусу
Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējās situācijas režīms koronavīrusa dēļ Latvijā ir ieviests līdz 6. decembrim, taču to var pagarināt vai atcelt agrāk; Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis pastāstīja, kādā gadījumā varēs runāt par ierobežojumu mīkstināšanu.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Par zināmu ierobežojumu mīkstināšanu Latvijā varēs runāt, kad Covid-19 saslimstība kļūs trīs reizes zemāka, pastāstīja TV3 intervijā Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Ja runā par konkrētiem skaitļiem, tas nozīmē, ka 14 dienu kumulatīvajam saslimstības rādītājam ir jāsastāda mazāk nekā 50 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, paskaidroja Dumpis. Piektdien Latvijā tas sasniedza 164,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Врач в защитном костюме - Sputnik Latvija
Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Latvijā inficējušies vairāk nekā 8000 cilvēku

Kopš šodienas, 9. novembra, Latvijā ir ieviests ārkārtējās situācijas režīms ar plašiem ierobežojumiem. Dumpis uzskata, ka tie ir samērīgi, un, ja cilvēki tos ievēros, infekcijas izplatību izdosies ierobežot. Infektologs uzsvēra, ka ātru efektu gaidīt nav vērts – tas būs redzams labākajā gadījumā pēc divām nedēļām, un nevajag brīnīties, ja šonedēļ Covid-19 gadījumu skaits turpinās pieaugt, pat vairāk – tas būtu tikai un vienīgi likumsakarīgi.

Galvenais saslimstības izaugsmes iemesls, pēc Dumpja sacītā, ir tas, ka cilvēki tā arī līdz galam nav sapratuši distancēšanās būtību, gāja viens pie otra ciemos, apmeklēja aizliegtus pasākumus. Saskaņā ar viņa vērtējumu, visbīstamākā ir slimības izplatība slimnīcās un sociālās aprūpes iestādēs.

Taču Dumpis neuzskata, ka Covid-19 gadījumu skaita pieaugums Latvijā ir nekontrolējams. Bet ir svarīgi izlīdzināt saslimstības līkni, lai izvairītos no kritiskas veselības aprūpes sistēmas pārslodzes. Dažās valstīs, piemēram, Īrijā, Izraēlā un Beļģijā inficēto skaita izaugsmi izdevās ierobežot.

Dumpis atgādināja, ka Latvija joprojām atrodas ceturtajā vietā Eiropā starp valstīm ar vislabāko situāciju ar koronavīrusu.

"Nedomāju, ka mums tagad vajag sevi un politiķus vainot, ka viss ir darīts nepareizi. Jāsaprot, ka visām valstīm iet grūti. Mums līdz šim ir gājis salīdzinoši labi. Es domāju, ka mēs arī tagad spēsim pagriezt šo saslimstības līkni uz leju," uzsvēra Dumpis.

Viņš vēlreiz atgādināja, ka jaunais koronavīruss ir daudz lipīgāks un bīstamāks par sezonālo gripu, sevišķi cilvēkiem, kas ir vecāki par 30 gadiem. Dumpis aicināja katru iedzīvotāju ierobežot sociālos kontaktus.

Ziņu lente
0