Politika

Igaunijas vadītāja izkritizēja ministru vārdus par vēlēšanu falsificēšanu ASV

© REUTERS / Ints KalninsПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
\Iepriekš Igaunijas konservatoru pārstāvji, Finanšu ministrijas un IeM vadītāji izteica šaubas par vēlēšanu godīgumu Savienotajās Valstīs.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida nosodīja valdošās koalīcijas sastāvā esošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderu, finanšu ministra Martina Helmes un IeM vadītāja Marta Helmes izteicienus, kuri paziņoja, ka ASV prezidenta vēlēšanas tika falsificētas, un paziņoja, ka sasauks valsts aizsardzības padomi, lai apspriestu šo jautājumu, vēsta Sputnik Lietuva.

Martins Helme un iekšlietu ministrs, EKRE priekšsēdētāja vietnieks Marts Helme TRE-raadio ēterā pauda šaubas par ASV prezidenta vēlēšanu godīgumu. Politiķi paziņoja, ka esošais ASV vadītājs Donalds Tramps zaudējis vēlēšanās falsifikāciju dēļ.

Март Хельме - Sputnik Latvija
Skandāls pa visu Baltiju: kāpēc Igaunijas politiķis uzlielījis Putinu

"Šodienas Igaunijas Republikas finanšu ministra un iekšlietu ministra izlēciens attiecībā pret nesen ievēlēto ASV prezidentu un vēlēšanām Igaunijā ir izlēciens pret Igaunijas demokrātiju un drošību," citē Kaljulaidas paziņojumu Facebook RIA Novosti.

Prezidente atzīmēja, ka divi ministri nolēmuši izmantotu savu vārdu svaru uzbrukumiem galvenajam Igaunijas sabiedrotajam.

"Amerikas tauta izvēlas savu prezidentu bez mūsu ministru palīdzības, taču Igaunijas valdībai ir jāaizsargā mūsu attiecības ar sabiedrotajiem un drošību. Diemžēl, divi valdības locekļi šodien deva skaidru signālu, ka viņiem šīm sabiedroto attiecībām nav nekādas vērtības," atzīmēja Kaljulaida.

Prezidente paziņoja, ka tuvākajās dienās sasauks valsts aizsardzības padomi, kur tiks nodefinēta skaidra pozīcija šajos jautājumos.

Протестная акция сторонников Дональда Трампа в Фениксе - Sputnik Latvija
Jurists izvērtēja Trampa izredzes pārsūdzēt vēlēšanu rezultātus tiesā

"Cilvēciski, man vienkārši ir skumji un kauns," nobeigumā uzrakstīja valsts vadītāja.

Valsts aizsardzības padomi veido parlamenta priekšsēdētājs, premjerministrs, parlamenta Valsts aizsardzības komisijas priekšsēdētājs, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, ārlietu, finanšu, iekšlietu, tieslietu, ekonomikas un infrastruktūras ministri, kā arī Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris.

Kandidāts no Demokrātu partijas Džo Baidens sestdien paziņoja, ka ir ievēlēts ASV prezidenta amatā. Iepriekš Amerikas lielākie mediji paziņoja par Baidena uzvaru vēlēšanu sacīkstēs. Savukārt pašreizējais prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka vēlēšanas vēl ir tālu no savām beigām un ka viņš grasās aizstāvēt savu uzvaru tiesā.

Ziņu lente
0