Politika

Baidens pasludināja sevi par uzvarētāju ASV vēlēšanās, Tramps ieķēries krēslā

© AP Photo / Andrew HarnikКандидат в президенты США от Демократической партии Джо Байден
Кандидат в президенты США от Демократической партии Джо Байден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džo Baidens paziņoja, ka ir uzvarējis ASV vēlēšanās, Donalds Tramps apgalvo, ka viņu neapstiprināja par uzvarētāju nevienā no štatiem. Taču Baidenam sākuši nākt apsveikumi no valstu līderiem.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Demokrāts Džo Baidens paziņoja, ka ir uzvarējis prezidenta vēlēšanu cīņā ASV, vēsta RIA Novosti.

Baidens uzsver, ka par viņu nobalsoja rekordliels vēlētāju skaits. Savā paziņojumā Baidens pateica, ka viņam ir ļoti liels gods tas, ka Amerikas tauta uzticējusi viņam prezidenta amatu.

Tāpat Baidens piedāvāja ASV pilsoņiem nolikt malā naidu un skarbo retoriku un apvienoties kā nācijai.

Savukārt viceprezidenta kandidāte Kamala Harisa paziņoja, ka aizritējušās vēlēšanas nav par viņu un Baidenu, bet par amerikāņu dvēseli un vēlmi cīnīties par to. Harisa savā Twitter uzrakstīja, ka priekšā ir daudz darba, tāpēc ir jāsāk.

​Tikmēr pagaidām vēl spēkā esošais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Baidenu vēl neviens nav apstiprinājis par uzvarētāju nevienā no štatiem, un viņš "steidz viltus pozēt uzvarētāja kārtā". Savukārt viņa sabiedrotie medijos, pēc Trampa domām, no visiem spēkiem "cenšas palīdzēt viņam, jo nevēlas, lai tiktu atklāta patiesība".

Tāpat Tramps uzsvēra, ka grasās vērsties tiesā un neapstāsies, kamēr Amerikas tauta nesaņems godīgu balsu saskaitīšanu, kuru tā ir pelnījusi un kuru pieprasa demokrātija.

Baidenu sveic

Tikmēr Baidens jau sāk saņemt apsveikumus no dažādu valstu politiskajiem līderiem.

Vācijas valdības preses dienests uzrakstīja Twitter, ka kanclere Angela Merkele nodod "sirsnīgus sveicienus" un novēl veiksmi Baidenam un viceprezidentei Kamalai Harisai.

Трансляция дебатов кандидатов в президенты США - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: ASV nav attīstīta novērotāju sistēma, Trampam ir iespēja ziņot par krāpšanos

Baidenu apsveica arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, paziņojot, ka tagad viņiem būs kopā jāatbild mūsdienu izaicinājumiem.

Apsveikums atnāca no Spānijas valdības priekšsēdētāja Pedro Sančesa, kurš pauda cerību uz attiecību nostiprināšanu starp partneriem abās Atlantijas okeāna pusēs.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nepiemirsa apsveikt arī Kamalu Harisu, nosaucot viņas sniegumu par vēsturiski.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda cerību, ka kopā ar Baidenu viņi spēs tikt galā ar "sparīgo Krieviju".

Baidenu apsveica arī Latvijā. Prezidents Egils Levits paziņoja, ka Latvija cer uz stabilu Transatlantiskās savienības turpinājumu, ticot demokrātijai un starptautiskai kārtībai, kura balstās uz noteikumiem.

​Premjerministrs Krišjānis Kariņš Twitter atzīmēja, ka Latvija ar nepacietību gaida, ka jau varēs sākt darbu ar "tuvu draugu un sabiedroto".

​ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs arī uzrakstīja Twitter, ka cer uz divpusējas sadarbības un Transatlantisko attiecību attīstību, kā arī pateicās par Baidena pastāvīgo atbalstu Latvijai un Baltijas valstu drošībai.

Ziņu lente
0