Bufetnieces amatam vairāk nekā 100 pretendentu: bistro īpašniece par katastrofu ēdināšanā

© REUTERS / David W CernyПирожное в форме вируса SARS-CoV-2 в Праге
Пирожное в форме вируса SARS-CoV-2 в Праге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāku Rīgas sabiedriskās ēdināšanas vietu īpašniece pastāstīja par to, kādēļ smalku restorānu šefpavāri piekrīt bufetnieces vakancei un ar ko draud biznesam kārtējie ierobežojumi Latvijā.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Restorānu bizness Latvijā izrādījies viens no visvairāk cietušajiem pandēmijas laikā. Situāciju, kura šobrīd vērojama sabiedriskās ēdināšanas nozarē, uzskatāmi aprakstīja Facebook vairāku bistro īpašniece Sandija Liepkalne.

"Tik skaudri, līdz kaulam....Man ir ēdināšanas bizness (4 bistro) Rīgā, šobrīd 35 darbinieki, pirms marta bija ap 50 darbiniekiem. Pavasarī noturējāmies kā klints, neaizvēru nevienu ēdināšanas vietu ciet. Šobrīd situācija ir daudz smagāka, jo ir milzīga neziņa... kas tālāk, liks vērt ēdināšanas uzņēmumus pavisam ciet, atļaus tikai ēdienu līdzņemšanai?! Boltam jāmaksā 26% no cenas, neatmaksājas pat 1 pavāru turēt..."

Pēc Liepkalnes sacītā, ierobežojumu ieviešana sāpīgi sit biznesam sabiedriskās ēdināšanas nozarē.

"Ja tevī ar asarām, un bailēm skatās 30 acu pāru un jautā, kas notiks... Būs/nebūs dīkstāves pabalsti, atbalsts utt, jo bez darbinieku izmaksām ir vēl ntās izmaksas, kuras jāmaksā arī tad, ja bistro ir pilnībā slēgts (noma, apsaimniekošana, NĪN, līzingiem % utt), un ja apstājas pilnībā naudas plūsma, kur lai dabūn to naudu, lai to visu samaksātu).

Ar katru rudenī ieviesto ierobežojumu jau tā līdz kaulam izjutu apgrozījuma kritumu, kā pa pakāpieniem -20 % un vēl -20%. Ieviešot obligātās maskas, sāka vnk viss iet uz leju."

Nelielā atelpa šovasar restorānu biznesa darbiniekiem neļāva atkopties, uzskata bistro īpašniece.

"Un vissmagāk ir tiem cilvēkiem, kuri jau pavasarī tika atlaisti no darba un sēdēja uz bezdarbnieku pabalsta. Ja arī šiem cilvēkiem izdevās vasaras beigās, rudens sākumā atrast jaunu darbu un šobrīd atkal saņēmuši atlaišanas zīmi, tad pat bezdarbnieku pabalsts viņiem nespīd, jo pēc likuma - jābūt maksātām soc iemaksām 12 mēnešus 16 mēnešu periodā. Tātad cilvēki ir bezcerīgā situācijā...

Kafijas tase un kases čeki - Sputnik Latvija
Kafejnīcas īpašnieks spiests atlaist sevi no darba pēc VVC inspekcijas

Situācija ir tik smaga, ka pirms dažām nedēļām, meklējot vienkāršu bufetnieci, atnāca pāri par 100 pieteikumiem. Lasot un redzot, ka piesakās uz šo amatu pat šefpavāri ar 20 gadu stāžu un pieredzi augstākā līmeņa restorānos..., man asaras acīs sariesās, tik bezcerīgā situācijā šobrīd ir nonākuši cilvēki," rezumē autore.

Iepriekš Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs un Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis atzīmēja, ka Covid-19 pandēmija negatīvi ietekmējusi restorānu apmeklētāju skaitu.

Sabiedrību ietekmē katrs paziņojums par jauniem inficēšanās perēkļiem, jo cilvēki ir atbildīgi un apdomā nepieciešamību apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes.

Cilvēki baidās, un klientu ir kļuvis mazāk. Turklāt "ne sezona" restorāniem ir rudens un ziema. Ietekmē arī tas, ka šobrīd nav tūristu.

Ziņu lente
0