Kad beigsies pēc 2012. gada pensijā aizgājušo senioru diskriminācija

© Yingpis Kalayom on UnsplashВставная челюсть
Вставная челюсть - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas Latvijā nopelnījis pensijas piemaksu, kas to nesaņems pat 2023. gadā? Labklājības ministrija izstrādājusi jaunu plānu.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Saeimas dienaskārtībā atgriezies jautājums par pensiju piemaksām visiem senioriem. Pašlaik piemaksu pie pensijas par darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim saņem tikai tie pensionāri, kuri aizgājuši pelnītā atpūtā līdz 2011. gada nogalei, stāsta NRA.

Ne piemaksu, ne argumentu

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, 2019. gada decembrī Latvijā bija 108 000 vecuma pensijas saņēmēji, kuri pensionējušies pēc 2012. gada un kan netiek izmaksāta pensija par darba stāžu līdz 1996. gadam.

Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Bāzes un koeficientu kāpums: kā tagad Latvijā tiks aprēķināta minimālā pensija

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatījusi grozījumu pensiju likumā. Viens no priekšlikumiem ir sākt pakāpeniski piešķirt šīs piemaksas arī cilvēkiem, kuri aizgājuši pensijā no 2012. gada.

Labklājības ministrija jau vairākas reizes sagatavojusi konkrētus priekšlikumus un pensiju likuma grozījumus, pat izstrādājusi dažādus variantus, modelējot finansiālo slogu valsts budžetam.

Tomēr ne valdība, ne Saeimas Sociālo un darba lietu komisija neuzņēma ar sajūsmu iniciatīvu, ko atbalsta arī sociālie partneri – darba devēju organizācija, arodbiedrības, Latvijas Pensionāru federācija un citas. Diemžēl nav izskanējuši arī argumenti, kāpēc pensiju piemaksas nemaksāt visiem pensionāriem, kuriem ir bijis darba stāžs līdz 1996. gadam.

Pagaidiet... 17 gadus

Beidzot Labklājības ministrija nākamā gada budžeta ietvaros izstrādāja priekšlikumu un konkrētu plānu, kā piešķirt pensiju piemaksas. Ja tās tiks apstiprinātas saskaņā ar Labklājības ministrijas plānu, jau 2021. gadā tās saņems vēl 20 300 vecuma pensionāru un 6300 invaliditātes pensiju saņēmēju, kuri līdz šim piemaksas nesaņem. Šis ir to cilvēku skaits, kas pensionējušies 2012. un 2013. gadā.

Кошелек - Sputnik Latvija
Šī gada pensiju indeksācija Latvijā: kam un kādā apmērā

LM ekspertu izstrādātais priekšlikums paredzēja pakāpeniski laikā no 2021. līdz 2037. gadam piešķirt piemaksu vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas laikā no 2012. līdz 2036. gadam.

No 2037. gada visiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, sāks saņemt piemaksas. Tātad faktiski piemaksas saņems visi, kam ir darba stāžs līdz 1995. gada beigām.

Tomēr nav grūti parēķināt, ka cilvēkiem, kuri dosies pensijā 2037. gadā, nevar būt stāža līdz 1996. gadam – tas neatbilst viņu vecumam.

Labklājības ministrija sagatavojusi arī izmaksu plānu, kurai pensionāru grupai kurā gadā pensiju piemaksas piešķirt. Piemēram, nākamgad tika piedāvāts pensiju piemaksas piešķirt pensionāriem, kuri aizgāja pensijā 2012. un 2013. gadā, bet 2022. gadā – tiem, kuri pensionējās 2014. gadā. Tas darīts tādēļ, lai mazinātu negatīvo fiskālo slodzi uz budžetu.

Ziņu lente
0