Gripas vakcīna Latvijā iepirkta pēc desmit gadus veciem noteikumiem

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasДевочка с симптомами гриппа
Девочка с симптомами гриппа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts budžeta projekts 2021. gadam tāpat paredz tikai 139 tūkstošus eiro gripas vakcīnu iepirkumam.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Šogad gripas vakcīnas iepirkums Latvijā veikts, neņemot vērā Covid-19 pandēmiju, pastāstīja Saeimas deputāte Regīna Ločmele radio Baltkom ēterā.

Gripas sezona Eiropā sākas oktobrī un pieņemas spēkā novembra vidū un decembra sākumā. Gripas sezonas epidēmijas gaitā ar to slimo no 4 līdz 50 miljoni cilvēku gadā, līdz 70 tūkstoši eiropiešu no slimības mirst, ir īpaši seniori un riska grupā esošie cilvēki.

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Eiropai var nepietikt vakcīnu pret gripu
Plānots, ka Covid-19 apkarošanas pasākumi – maskas, roku mazgāšana un sociālā distance – var palīdzēt ierobežot arī gripas epidēmijas vērienu, tomēr pie tam pastāv arī tā saucamās dubultās pandēmijas – gripas un Covid-19 – risks. Tāpēc eksperti iesaka vakcinēties no gripas, lai novērstu krīzi veselības aprūpes sistēmā.

Šogad gripas vakcīnas pieprasījums vairākkārt pieaudzis, tomēr aptiekās to atrast ir grūti. Pēc Ločmeles domām, deficīta iemesls ir Veselības ministrijas politika.

Politiķe atklāja, ka uzdevusi vairākus jautājumus Saeimas Veselības apakškomisijas pārstāvjiem par to, vai viņiem ir kaut kāda informācija par gripas vakcīnām un uzzinājusi ļoti interesantus faktus.

Viņa pastāstīja, ka vakcīnas iepirkumu plānošana valstī rit ļoti dīvaini, vēl vairāk, pat ar pandēmijas atnākšanu šīs plānošanas sistēma nav mainījusies. Jautājumā par vakcīnu viņa saņēmusi VM atbildi. Tagad, 2020. gada oktobra beigās, pandēmijas karstumā, kad valstī ik dienas tiek fiksēti 250 un pat vairāk Covid-19 inficētu cilvēku dienā, politiķe saņēmusi atbildi, ka gripas vakcīnu iepirkumi veikti saskaņā ar 2010. gadā pieņemtiem Ministru kabineta noteikumiem, kuros riska grupā iekļauti  tikai bērni līdz 2 gadu vecumam un grūtnieces, pastāstīja Ločmele.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
"Ar apbedīšanas biroja izziņu": sociālos tīklus šokē jaunie Covid-19 testēšanas noteikumi

Viņa piebilda, ka arī 2021. gada budžeta projekts tāpat atvēl tikai 139 tūkstošus eiro gripas vakcīnas iepirkumam.

Politiķe piezīmēja, ka vēl 760 tūkstošus pieprasa Veselības ministrija, lai iekļautu riska grupā veselības aprūpes sistēmas darbiniekus un veco ļaužu namu iemītniekus. Tātad bērniem līdz divu gadu vecumam un grūtniecēm nauda ir – 139 tūkstoši no mūsu 11 miljardu budžeta, un viņi lūdz vēl 760 tūkstošus, taču Finanšu ministrija šo naudu nedod, - Ločmele kodolīgi aprakstīja situāciju.

Jāpiebilst, ka gripas vakcīnas deficīta apstākļos cieš ne tikai Latvija – ar šo problēmu saskārusies virkne Eiropas valstu.

Ziņu lente
0