Krievijas ĀM komentēja ASV izteikumus par līgumu NEW START

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ir vīlusies par ASV soļiem jautājumā par līguma NEW START pagarināšanu, pauž valsts ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

RĪGA, 28. oktobris - Sputnik. Maskava ir vīlusies par ASV soļiem jautājumā par līguma NEW START pagarināšanu, intervijā RIA Novosti pastāstīja valsts ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.  

"Mēs uzturam ļoti intensīvu dialogu ar ASV šajos jautājumos. Signāli, ko saņemam no turienes, rada vilšanos," konstatēja Rjabkovs.

"Amerikāņi nekādi nespēj aptvert, ka mums nav iespējams īstenot piedāvāto shēmu, kuras ietvaros ASV turpina sarežģīt visu šo situāciju ar savām daudzajām prasībām, pat ne vēlmēm, bet prasībām pret mums. Ne jau tāpēc mēs turpinām dialogu, lai vienpusējā kārtībā ietu pretī ASV," uzsvēra ārlietu ministra vietnieks.

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
ASV noraida Putina ierosinājumu pagarināt līgumu NEW START

Iepriekš ASV prezidenta speciālais pārstāvis bruņojuma kontroles jautājumos Maršals Bilingslijs paziņoja, ka Krievijas un ASV kodolarsenālu iesaldēšanai jāietver verifikācijas mehānisms, turklāt ASV nepiekrīt pagarināt NEW START bez jebkādiem noteikumiem.

ASV apzināti velk garumā laiku, lai izjauktu vienošanās, ko paredz līgums, cenšoties atlikušajā līguma darbības termiņā izdomāt kaut kādus līguma verifikācijas papildu paņēmienus un vājināt vienošanās būtību. Konstruktīvu dialogu būs iespējams atsākt tikai pēc prezidenta vēlēšanām, uzskata KF Valsts domes deputāti.

"ASV apzināti velk garumā laiku, lai izjauktu vienošanās, ko paredz NEW START, cenšoties atlikušajā līguma darbības termiņā izdomāt kaut kādus līguma verifikācijas papildu paņēmienus un vājināt vienošanās būtību. Mūsu oponentiem ASV pārsvarā traucē kāre ieņemt līdera vietu pasaules arēnā un, protams, kodolieroču jomā. Vašingtonā ir pieraduši runāt ar visiem draudu un ultimātu valodā. Krievija ir valsts, kas nepieļauj dialogu tādā tonī," konstatēja VD Starptautisko lietu komitejas loceklis Sergejs Žeļezņaks.

Deputāts uzsvēra, ka jebkāda starptautiska vienošanās, it īpaši kodolarsenālu savstarpējas ierobežošanas jomā, ietver šī procesa ievērošanas kontroles paņēmienus. Ar mūsdienu tehniskajām iespējām, ieskaitot novērošanu no kosmosa, ir gandrīz neiespējami slēpt no izlūkošanas satelītiem tamlīdzīga bruņojuma ražošanas vai izmēģināšanas faktu, atzīmēja politiķis.

Военный эксперт Дмитрий Литовкин - Sputnik Latvija
Militārais eksperts: ASV nav vajadzīgs NEW START līgums, tās atpaliek no Krievijas

Pie tam, viņš piebilda, Krievija nekad nav pārkāpusi savas saistības un ierosina partneriem ievērot līgumus miera un stabilitātes vārdā.

"Pie tam Vašingtonas vanagi vēl joprojām lolo idejas atraisīt sev rokas un, slēpjoties aiz skaistiem vārdiem par tā saucamo jauno efektīvo verifikācijas sistēmu, likvidēt vienošanos un sākt plašu kodolieroču ražošanu. Mūsu valsts sper visus iespējamos diplomātiskos soļus, lai pārliecinātu amerikāņu oponentus, ka NEW START ir jāpagarina, bet pēc tam var detalizēti un rūpīgi apspriest tālākos kopīgos soļus ar mērķi saglabāt kodolparitāti. Tāpat mums ir skaidrs, ka līdz ASV prezidenta vēlēšanām nekādas pārmaiņas līguma NEW START aspektā nav gaidāmas. Visas runas par to amerikāņu publikas priekšā ir tikai kandidātu priekšvēlēšanu gājiens," konstatēja deputāts.

Ziņu lente
0