Eksperts: aviācijas atjaunošana Latvijā ilgs gadiem

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийМеждународный аэропорт "Рига"
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānijām, kas ar grūtībām izdzīvoja 2020. gada pavasarī un vasaras sākumā, kad valstu robežas bija slēgtas un aviopārlidojumi nenotika, augustā parādījās cerība uz pasažieru plūsmas atjaunošanos, taču tad sākās Covid-19 otrais vilnis.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Latvijas Aviācijas asociācijas pārstāvis Artūrs Kokars pastāstīja, ka aviācijas nozares stāvoklis Latvijā ir bēdīgs, neviens nevarēja prognozēt, ka notiks kaut kas tāds, vēsta BВ.lv.

Viņš konstatēja: ja gada sākumā kāds būtu pareģojis, ka Rīgas lidostas apgrozījums kritīsies par 71%, viņu uzskatītu par traku, neviens to nebūtu ņēmis nopietni. Tomēr tagad, Kokars atgādināja, šie dati uzskatāmi demonstrē stāvokli aviācijas nozarē – tajā iestājusies dziļa krīze.

Вход в здание Еврокомиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija
Latvija un Eiropas Komisija izstrādās kopīgus noteikumus ceļojumiem Covid-19 apstākļos

Asociācijas pārstāvis atzīmēja, ka aviācija nav vienīgā nozare, kas cieš pasažieru trūkuma dēļ. Līdztekus tūrismam zaudējumus cieš viesmīlības bizness. Lai arī gada sākums bija ienesīgs, tālākā dīkstāve izsita pamatu zem kājām, turklāt otrais vilnis, kas tagad plosās valstī, atņēmis jebkādu cerību.

Kokars pauda uzskatu, ka vidējā lejupslīde nozarē šī gada beigās pārsniegs pat 60% un nozares atjaunošanās ilgs vairākus gadus, jo finansiāli nozare ir ļoti novājināta.

Iepriekš vēstīts, ka, pēc lidostas Rīga vadības domām, pasažieru plūsma aviācijā varētu atjaunoties no 2024. gada. Tagad Rīgas lidosta izdzīvo, pateicoties aizvadītajā gadā gūtajai peļņai. Finansējumu, ko valdība piešķīra pavasarī, lidosta nesaņēma, – tas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, bet tai ir jāpierāda, ka nauda tiks atmaksāta piecu gadu laikā. Tagad izraudzīts viens scenārijs, ko šonedēļ iesniegs EK. Bez tam EK mainījusi regulējumu līdzekļu piešķiršanai kapitālsabiedrībām, kas pilnā apjomā pieder valstij.

Martā kompānija airBaltic saņēma valsts atbalstu 150 miljonu eiro apmērā, taču, ja krīze ieilgs, būs nepieciešams papildu pabalsts no valsts puses, skaidroja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

Ziņu lente
0