Liepājas skolas nelabprāt pāriet pie tālmācībām

CC0 / pexels / Учеба
Учеба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jāpasaka "paldies" Covid-19 par to, ka viņš pamudināja jaunu tehnoloģiju apguvi, tomēr tālmācības ļoti stipri palielina skolotāju slodzi.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Liepājas skolas ir gatavas tālmācību nedēļai vecākajās klasēs, vēsta Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Pirms šī mācību gada sākuma Veselības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija izstrādāja trīs mācību variantus – pilnībā klātienē (A), daļēji attālināts (B), pēc kura arī šobrīd strādā dažas skolas, un pilnībā attālināts (C). No pirmdienas visās Latvijas skolās 7.-12. klašu skolēni uz nedēļu pāriet pie tālmācībām.

Сотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG - Sputnik Latvija
Latvijā antirekords pēc Covid-19 inficēšanās gadījumu skaita, viens cilvēks miris

Nesen Latgales pašvaldības un pedagogu arodbiedrība pauda viedokli, ka pašvaldībām ir jāpiešķir tiesības pašām lemt jautājumus par pāreju pie tālmācībām. Liepājas mērs Jānis Vilnītis tam piekrīt.

"Esmu arī iepriekš teicis: es uzskatu, ka pirms tam, kad Ministru kabinets pieņēma lēmumu par tiem jaunajiem apstākļiem, kuros mēs šobrīd dzīvojam, bija jārunā ar vietējām pašvaldībām. Mēs pastāstītu par savu pieredzi un sniegtu savu padomu. Domāju, ka tad būtu vieglāk pieņemt nosacījumus, kuri mums šobrīd ir jāņem vērā," uzskata viņš.

Šajās dienās skolās noslēdzas sagatavošanās 7.-12. klašu skolēnu pārejai pie tālmācībām – tiek sastādīti saraksti, kad un kurām klasēm mācības notiks ZOOM un citās platformās, tiek gatavoti materiāli un tā tālāk.

Liepājas 5. vidusskola ir pati lielākā skola pilsētā pēc skolēnu skaita, tālmācībās dosies 21 klase. Skolas direktore Inta Korņejeva pastāstīja, ka skolotāji nepieciešamības gadījumā var saņemt tehniku skolā.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Otrais Covid-19 vilnis: cik Latvijas iedzīvotāju plāno ierobežot sociālos kontaktus

"Skolēniem nav tehnikas, kuru viņi var lietot individuāli. Vislielākā problēma – ja viens dators un, piemēram, 3-4 bērni mājās, tad viņiem ir jāsadala laiks. Un tāpēc visas stundas, kuras notiks konkrētā laikā, tiks ierakstītas, un videoieraksti tiks nosūtīti skolēniem atsevišķi, ja skolēns nevarēs tobrīd atrasties ZOOM vietnē," paskaidroja Korņejeva.

Trešajā pamatskolā, kur tālmācībās dodas septiņas klases, jau septembrī ir veikta skolēnu ģimeņu aptauja un noskaidroja, cik planšetu un citas tehnikas būs nepieciešamas pārejas pie tālmācībām gadījumā.

"Nepieciešamības ietvaros bērniem tas tiks sniegts, tāpat kā skola darīja pavasarī. Izglītības pārvalde toreiz aizdeva tehniku. Un tagad būs tāpat. Mums ir nedaudz problēmu ar skolotājiem, jo ne visiem mājās ir labi datori ar videokameru un iebūvētu mikrofonu, lai vadītu stundas ZOOM vietnē. Tādēļ šobrīd mēs pārskatījām budžetu, un mēs steidzamā kārtā iepērkam, piektdien mums jau atvedīs tīmekļa kameras, sešus gabalus, un mēs tās uzstādām uz datoriem skolā, kurus izmantos tie skolotāji, kuriem mājās nav tehnikas," pastāstīja skolas direktore Gaļina Skorobogatova.

Pēc Vilnīša sacītā, šobrīd situācija ir labāka, nekā pavasarī, jo pilsēta par saviem līdzekļiem ir iepirkusi planšetes un citu tehniku, kuru var izsniegt skolēniem. Viņš atzīmēja, ka iepirkumi ir jāturpina un pašvaldība plāno piešķirt tam līdzekļus arī nākamgad.

"Paralēli ir iespējas, kuras sniedz Izglītības un zinātnes ministrija, mums šādas iespējas būs divās skolās, tas ir Attīstības centrs "Līvupe", kur mācās skolēni pēc speciālās programmas, un otrā mācību iestāde – 3. pamatskola. Un šīs abas skolas saņems no ministrijas speciālu palīdzību tieši tehniskajām ierīcēm," paskaidroja viņš.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
"Ar apbedīšanas biroja izziņu": sociālos tīklus šokē jaunie Covid-19 testēšanas noteikumi

Gaļina Skorobogatova uzskata, ka ir jāpasaka "paldies" Covid-19, par to, ka tas pamudināja jauno tehnoloģiju apguvi, lai gan atzīst, ka tālmācības ievērojami palielina skolotāju slodzi.

Inta Korņejeva piebilst, ka tālmācību izglītības kvalitāte, spriežot pēc pavasara pieredzes, būs zemāka par ierasto.

"Protams, ir plusi un ir mīnusi. Bērni iemācījušies labāk plānot savu laiku, iemācījās daudzas iemaņas darbā ar datoriem, bet, protams, tas nedod tādu kvalitāti. Un šobrīd skolotāji saprot, ka daudzos priekšmetos ir jāmāca no jauna tas, ko viņi mācījās attālināti pavasarī. Sevišķi tā ir matemātika, valodas, tur, kur mācības ir atkarīgas no iepriekšējām zināšanām. Ja, piemēram, bioloģijā, viņi nezinās neko par putniem, viņi var zināt par ziloņiem. Taču, piemēra, matemātikā mums viss tiek mācīts pakāpeniski, un ja kaut kā nav, tad pēc tam ir ļoti grūti turpināt," saka viņa.

Tādēļ skolu direktori arī cer, ka tālmācības ilgs tikai nedēļu, un skolēniem vairs nebūs jaunu caurumu zināšanās.

Ziņu lente
0