Lukašenko vai opozīcija: kam simpatizē Latvijas iedzīvotāji

© Photo Пресс-служба президента Республики Беларусь / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам
Президент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu un krievvalodīgo attieksme pret Baltkrievijā notiekošo stipri atšķiras; reģionu vidū izceļas Latgale.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Vairums Latvijas iedzīvotāju situācijā Baltkrievijā pauž atbalstu opozīcijai, liecina šī gada oktobrī pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Rezultātus Twitter vietnē publicēja centra direktors Arnis Kaktiņš.

Kopumā Latvijā baltkrievu opozīcijai simpatizē 43% respondentu, 17% atbalsta pašreizējo varu un Aleksandru Lukašenko, savukārt vēl 31% atturas no konkrētas puses atbalstīšanas šajā jautājumā.

​Interesanti, ka vīriešu vidū Lukašenko atbalstītāju skaits ir 23%, jeb divas reizes vairāk, nekā sieviešu vidū (12%).

Arī pēc vecuma rezultāti stipri atšķiras. Piemēram, divas trešdaļas (65%) respondentu vecumā no 18 līdz 24 gadiem pauda atbalstu opozīcijai, savukārt aptaujāto vidū vecumā no 45 līdz 63 gadiem tādi izrādījās vien trešdaļa (35%).

Atšķīrās arī to cilvēku atbildes, kuri mājās runā krieviski vai latviski. Latvieši pārsvarā (59%) paziņoja par simpātijām opozīcijai, savukārt krievvalodīgie visbiežāk atbildēja, ka neatbalsta nevienu no pusēm (42%). Simpātijas Lukašenko krievvalodīgo vidū ir piecas reizes vairāk izplatītas, nekā latviešu vidū (36% pret 7%).

Aptauja parādīja, ka, jo lielāki ienākumi, jo vairāk cilvēks tiecas nostāties opozīcijas pusē (68%). Un tieši pretēji, respondentu vidū ar zemiem ienākumiem ir visvairāk to, kas simpatizē Lukašenko (23%).

Reģionu vidū visvairāk atšķīrās atbildes Latgalē, kas neizbrīna, jo tas ir reģions ar lielu daļu krievvalodīgo iedzīvotāju, lielu baltkrievu diasporu un kopējo robežu ar Baltkrieviju. Šeit cilvēki visbiežāk atbildēja, ka nesimpatizē ne vienai, ne otrai pusei (36%), savukārt otrajā vietā izrādījās atbilde par simpātijām Lukašenko (29%).

​Jau vairāk nekā divus mēnešus Baltkrievijā turpinās protesta akcijas, kuras sākās pēc prezidenta vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Saskaņā ar CVK datiem, tajās uzvarēja esošais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko, kurš saņēma vairāk nekā 80% balsu. Opozīcijas atbalstītāji tam nepiekrīt un turpina iziet ielās, neraugoties uz vairākkārtējām bargām izdzenāšanām, aizturēšanām un spectehnikas pielietošanu.

Eiropas valstis nosodīja Baltkrievijas varasiestāžu darbības.

Ziņu lente
0