Saeimas komisija neatbalstīja PVN samazināšanu pienam, maizei un gaļai

© Sputnik / Sergey MelkonovМолочные продукты на Центральном рынке
Молочные продукты на Центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti atteicās atbalstīt Kaspara Ģirģena piedāvājumu ieviest samazināto PVN likmi ne tikai vietējiem dārzeņiem un augļiem, bet arī virknei citu produktu – gaļai, pienam, maizei.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Saeimas Budžeta un finanšu komisija neatbalstīja piedāvājumu ieviest samazināto pievienotās vērtības nodokli (PVN) skābpiena produktiem, pienam, maizei, gaļai, zivīm un olām, vēsta BNN.

Помидор - Sputnik Latvija
"Mēs negribam apzagt valsti": restorānu īpašnieki paskaidroja, kādēļ jāsamazina PVN

Attiecīgo likuma grozījumu piedāvājumu "Par pievienotās vērtības nodokli" iesniedza deputāts Kaspars Ģirģens. Viņaprāt, valstij ir jāpaplašina produktu klāsts ar pazeminātu PVN likmi. "Dārzeņu projekts ir attaisnojies, savukārt Covid-19 krīzes laikā jāatbalsta sociāli mazāk aizsargāti cilvēki," sacīja politiķis.

Savukārt deputāte Dana Reizniece-Ozola paziņoja, ka "tie ir pirmās nepieciešamības produkti, kas veido lielāko daļu mazāk turīgo iedzīvotāju iepirkumu grozos".

Zemkopības ministrija pārstāvis Jānis Eglītis paskaidroja, ka iestāde jau piedāvājusi samazināt PVN likmi pienam, maizei, gaļai un zivīm, jo šajā sektorā ir ļoti spēcīga konkurence un "ļoti liels pelēkais tirgus, kas neļauj mūsu lauksaimniekiem, kas godīgi strādā, attīstīties".

Taču vairums deputātu noraidīja piedāvājumu.

Iepriekš Ministru kabinets vienojās par atvieglota nodokļa režīma pagarināšanu Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem: vēl trīs gadus, līdz 2023. gadam, tiem tiks piemērota pazemināta PVN likme 5% apmērā. Šī soļa dēļ budžets varētu ciest zaudējumus aptuveni trīs miljonu eiro apmērā, taču tos no saviem līdzekļiem kompensēs Zemkopības ministrija.

Молочный завод - Sputnik Latvija
Latvijas tirgotāji piedāvā samazināt PVN gaļai un pienam

PVN likmi vietējiem dārzeņiem un augļiem samazināja pirms trim gadiem, lai veicinātu vietējo zemnieku saimniecību attīstību un mazinātu ēnu ekonomiku. Ministrijas pārstāvis Jānis Eglītis pastāstīja, ka pa šo laiku nozares uzņēmumi nodokļos samaksāja par 15 miljoniem eiro vairāk.

"Zemnieku Saeimas" pārstāvis Mārtiņš Trons paziņoja, ka no pazeminātas likmes labumu iegūst arī patērētāji, jo pateicoties tai zemnieki un tirgotāji var piedāvāt zemāku cenu savām precēm – aptuveni par 11-12%. Tāpat viņš atzīmēja ēnu ekonomikas samazināšanos un nozares darbinieku skaita pieaugumu par 6%. Turklāt platības, kurās tiek audzēti augļi un dārzeņi, ir palielinājušās par 8,5%.

Ziņu lente
0