Pagalmi ir šausmīgi: radioklausītājs lūdz Rīgas varu novērsties no transporta revolūcijas

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasДевушка на остановке городского транспорта в Риге
Девушка на остановке городского транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkom klausītājs palūdza Rīgas varasvīrus kaut uz brīdi pievērst uzmanību izdangātajiem ceļiem galvaspilsētas ielās.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Radio Baltkom programmas "Vakara interaktīvs" klausītājs, kurš stādījās priekšā kā Anatolijs, lūdza Rīgas varasiestādes pievērst uzmanību pagalmu teritorijām pilsētā.

Anatolijs atzīmēja, ka staigāt pa pagalmiem ir šausmīgi – bērni un sirmgalvji klūp izdangātā asfalta un bedru dēļ. Klausītājam šķita: ja dome ķertos pie ceļu atjaunošanas pagalmu atjaunošanas, nodokļu maksātājiem būtu labāk saprotams, kur aiziet viņu nauda.

Укладка асфальта - Sputnik Latvija
Rīgas bedres remonts izmaksās gandrīz 19 tūkstošus eiro

Pie tam Anatolijs teica, ka Rīgas vadības iecerētā transporta revolūcija, viņaprāt, ir laba lieta, tomēr atgādināja, ka pirms vēlēšanām solīts salabot autostāvvietas un ceļus.

Jāpiebilst, ka bedres Rīgā vērojamas ne tikai pagalmos vien. Pēdējo mēnešu laikā notikuši vairāki incidenti – galvaspilsētas ielās iebrukušas automašīnas. Par šo iegruvumu iemeslu tiek uzskatīta novecojusī notekūdeņu sistēma: spēcīgo lietavu dēļ ūdens izskalojis zemi zem asfalta.

Jūras ģeologs, speciālists ekstremālu dabas situāciju modelēšanas jomā Konstantins Ranks paskaidroja, ka Rīga celta uz smilšu un mālu iežu slāņa, zem kura atrodami kaļķakmens un ģipša slāņi – ūdenī viegli šķīstoši ieži. Spēcīgu lietavu rezultātā var veidoties tā saucamie karsta dobumi, kas pēc tam iebrūk zem spiediena no augšas.

Tādu dobumu remonts pilsētai izmaksā dārgi: piemēram, bedres remontdarbi Ziepniekkalnā tika novērtēti 19 tūkstošu eiro apmērā.

Transporta revolūcija Rīgā

Iepriekš Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis paziņoja, ka Rīgas dome plāno lielas pārmaiņas galvaspilsētas reģionā. Viņš uzskata, ka tas došot iespēju saņemt milzu investīcijas, ko pēc tam varēšot ieguldīt transporta infrastruktūras projektos. Galu galā galvaspilsētā būšot tīrāks gaiss – ogļskābās gāzes izmeši būtiski samazināsies.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Latvija var kļūt par pirmo Baltijas valsti ar divlīmeņu tiltu: tieši virs Daugavas

Ķirsis stāstīja, ka valdība esot gatava piešķirt lielus līdzekļus – vairāk nekā divus miljardus eiro projektu īstenošanai no atveseļošanas un stabilitātes mehānisma budžeta. Tomēr jāizstrādā konkrēts plāns, ko var paveikt līdz 2026. gadam. Šis plāns esot vajadzīgs līdz oktobra beigām.

Ierosinājumi jau saņemti. To vidū ir autobusu nomaiņa pret ekoloģiski tīrākiem transporta līdzekļiem, tramvaja līniju pagarināšana un kustības ātruma palielināšana, metrobusa (ātrgaitas autobusa) līnijas izveide pa Deglava ielu līdz Rīgas robežai, ūdens transporta attīstība, kas ļaus nākotnē veidot ūdens satiksmi līdz pat Ķekavai. Plānos ir arī jaunas joslas sabiedriskā transporta vajadzībām, gudrie luksofori un tā tālāk.

Acīmredzot, daļu naudas, ko valdība plāno atvēlēt visām šīm vajadzībām, radioklausītājs iesaka novirzīt ceļu remontam pagalmos.

Ziņu lente
0