Politika

Deputāti ar trīs tūkstošus eiro lielu algu lūdz 28 eiro kompensācijai

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании
Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāta Alda Adamoviča izdošana kriminālvajāšanai par krāpšanos dāvājusi vēl vienu iemeslu apspriest transporta izdevumu kompensācijas sistēmu.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Saeimas deputātu transporta izdevumu kompensācijas sistēma patlaban nav adekvāta, žurnālists Arnis Krauze konstatēja telekanāla RigaTV24 ēterā.

8. oktobrī Saeima piekrita "Jaunās Vienotības" deputāta Alda Adamoviča kriminālvajāšanas sākšanai par krāpšanos ar kompensācijām, kas pienākas ārpus Rīgas dzīvojošajiem deputātiem, un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Krauze pastāstīja, ka, iepazinies ar deputātiem izmaksātajām summām, bijis ļoti pārsteigts.

Pēc viņa vārdiem, to pat nav iespējams nosaukt par kompensāciju – daudziem tā ir gandrīz trešā daļa algas. Piemēram, viņš stāstīja, publiskajos datos redzams: tagadējās Saeimas līderis šajā ziņā ir Vladimirs Nikonovs no "Saskaņas", kam pienākas 870 eiro, un viņš tos ik mēnesi saņem. Krauze lauzīja galvu, vai tiešām tā ir kompensācija.

Žurnālists piezīmēja, ka dažiem deputātiem ceļš uz Rīgu patiešām izmaksā vērā ņemamas summas, tomēr, viņaprāt, politiķi ir zinājuši, kādu darbu izvēlas.

Protams, deputāti no Pāvilostas vai Ludzas nav vienā stāvoklī ar deputātiem no Mārupes vai Garkalnes, konstatēja žurnālists, taču atgādināja: ja cilvēks piekrīt šim darbam, viņš apzinās, ka būs zināmas problēmas.  Pie tam deputāta alga sastāda 2-3 tūkstošus eiro, dažiem pat vairāk, konstatēja Krauze un piezīmēja, ka par 400-450 eiro iespējams atrast labu dzīvokli Rīgā.

Бюро по предотвращению и борьбе с коррупцией (KNAB) - Sputnik Latvija
KNAB iniciējis kriminālvajāšanu pret vienu no Saeimas deputātiem

Pie tam, viņš teica, transporta kompensācijas pieprasa arī Rīgā dzīvojošie deputāti.

Viņš nolēma, ka vārdus nenosauks, jo ikviens var apmeklēt Saeimas vietni un pārbaudīt pats. Tomēr, pēc viņa vārdiem, daži politiķi transporta izdevumiem pieprasa 28 eiro. Žurnālists bija neizpratnē: vai patiešām ar algu 3 tūkstošu eiro apmērā vēl jāpieprasa 28 eiro, un piezīmēja, ka, viņaprāt, sistēma nešķiet loģiska.

Saeimas noteikumi paredz, ka deputāti līdz ar algu var saņemt transporta un mājokļa izdevumu kompensāciju, ja izdevumi radušies mandāta izpildes dēļ.

Kompensācijas summa ir atkarīga no dzīves vietas – jo tālāk no Rīgas dzīvo politiķis, jo lielāka konpensācija pienākas. Lai naudu saņemtu, jāiesniedz čeks, kurā norādīts vārds, uzvārds un personas kods. Maksimālā iespējamā kompensācija – 859 eiro.

Pie tam deputātus laiku pa laikam pieķer dažādās mahinācijās ar šīm kompensācijām. Piemēram, 2018. gadā 12. Saeimas deputātam, ZZS pārstāvim Askoldam Kļaviņam tika piespriesta soda nauda un piespiedu darbs par to, ka viņš mainījis deklarēto dzīves vietu no Rīgas pret Liepāju un palielinājis viņam pienākošās kompensācijas summu 5-6 reizes.

Ziņu lente
0