Politologs: Lietuva demonstratīvi atņēmusi Baltkrievijai ES naudu

© SputnikЭксперт Дмитрий Солонников
Эксперт Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis visiem spēkiem demonstrē, ka nevēlas sadarboties ar Baltkrievijas prezidentu.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Viļņa bloķējusi ES lēmumu piešķirt līdzekļus Baltkrievijai ES pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Lietuvas IeM pauda bažas, ka Minska varētu izmantot finansējumu citiem mērķiem. Ministrija vēstīja, ka viena iesaldētā maksājuma summa sastāda aptuveni trīs miljonus eiro.

Baltijas valstis var bloķēt visas Baltkrievijas tagadējās valdības iespējas, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Mūsdienu valsts attīstības institūta direktors, politologs Dmitrijs Soloņņikovs.

"Baltijas republiku valdības uzskata, ka Aleksandrs Lukašenko nav leģitīmais prezidents un, tiklīdz pie varas nāks leģitīmais, viņuprāt, prezidents, palīdzība būs pieejama," skaidroja Soloņņikovs.

Eksperts norādīja, ka summa pārrobežu sadarbības programmas ietvaros nav liela un Baltkrievijas dzīvē neko principiāli nemaina, turklāt nav zināms, vai Baltkrievija nākotnē piedalīsies šajā programmā.

"Tāpēc no Baltijas valstu puses tas drīzāk ir imidža žests, sak, viņi nesadarbosies ar Aleksandru Grigorjeviču," uzsvēra Soloņņikovs.

Nevar teikt, ka tas principiāli smagi skars Baltkrievijas budžetu vai nāks par labu kādai no pusēm, atzīmēja politologs.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts pastāstīja par ES politikas aizkulisēm Baltkrievijas jautājumā

"Tagadējā situācijā, kad no Minskas atsaukti Baltijas valstu vēstnieki, bet Svetlana Tihanovska tiek dēvēta par Baltkrievijas likumīgi ievēlēto prezidentu, palīdzības trūkums neko neietekmēs," secināja eksperts.

Pārrobežu sadarbības programma paredzēta reģionu attīstībai Baltkrievijas un Lietuvas, kā arī Baltkrievijas un Latvijas robežu abās pusēs. ES plānoja 2020. gadā tai piešķirt 18,4 miljonus eiro, 2021. gadā – 10,7 miljonus eiro un 3,5 miljonus eiro – laikā no 2022. līdz 2024. gadam.

Krīze Minskas un Baltijas valstu attiecībās iestājās pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, uzvarēja Lukašenko ar 80,1% vēlētāju atbalstu. Baltijas valstis pārmeta Baltkrievijas valdībai balsojuma rezultātu falsifikāciju un ieviesa sankcijas pret 101 amatpersonu, ieskaitot Lukašenko. Minska spēra atbildes soļus, kā arī ieteica Lietuvai un Polijai ierobežot diplomātisko klātbūtni valstī. Varšava, Viļņa, Rīga, Tallina un Berlīne ir atsaukušas vēstniekus no Minskas konsultācijām.

Солонников: Литва демонстративно лишила Беларусь денег Евросоюза
Ziņu lente
0