Lielbritānija sagrozījusi OPCW pārskatu par Navaļnija saindēšanu

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasАлексей Навальный на заседании Центральной избирательной комиссии РФ
Алексей Навальный на заседании Центральной избирательной комиссии РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš organizācija informēja, ka paņemtajos paraugos tās eksperti atraduši vielas pēdas, kas pazīmes līdzinās tām, ko Rietumos dēvē par "Novičok". Pie tam vielas modifikācija nav iekļauta aizliegto vielu sarakstā.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Lielbritānija sagrozījusi OPCW pārskatu par Alekseja Navaļnija saindēšanu. Londona atsaucas uz šo dokumentu un apgalvo, ka Krievijas opozicionārs saindēts ar nervus paralizējošu "kaujas" vielu, lai arī OPCW tekstā nav vārda "kaujas". Vienlaikus Lielbritānija atbalsta sankcijas pret Krieviju, paziņoja valsts ārlietu ministrs Dominiks Rābs. Viņš no jauna atgādināja, ka Londona apņēmusies "saukt Krieviju pie atbildības" par notikušo, stāsta Sputnik Lietuva.

Iepriekš OPCW paziņoja, ka Navaļnija analīzēs organizācijas eksperti atraduši vielas pēdas, kas pazīmes līdzinās tām, ko Rietumos dēvē par "Novičok". Pie tam Navaļnija organismā atrastā vielas modifikācija nav iekļauta aizliegto vielu sarakstā.OPSW apgalvoja: analīzes rezultāti "apstiprina, ka Navaļnija kunga asins un urīna paraugos atrasto holīnesterāzes inhibitora biomarķieru struktūrīpašības analoģiskas sarakstos 1.A14 un 1.A.15 iekļauto toksisko ķimikātu īpašībām". Pie tam tekstā nekādi netika pieminēta nervus paralizējoša kaujas viela.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Navaļnijs ar vāciešiem spēlē "Novičok"?

Tomēr Lielbritānijas ārlietu ministrs apgalvo, ka OPCW slēdzienos pieminēta nervus paralizējoša kaujas viela.

"6. oktobrī OPCW apstiprināja agrāko laboratorijas testu datus par to, ka Aleksejs Navaļnijs bija saindēts ar grupas "Novičok" nervus paralizējošu kaujas vielu, ko izstrādājusi Krievija. Pierādījumi ir neapgāžami. Mēs stāvam plecu pie pleca ar saviem vācu un franču partneriem, lai izstrādātu atbildi uz Alekseja Navaļnija riebīgo saindēšanu," ministra izteikumus citēja RIA Novosti.

Runājot par Francijas un Vācijas ierosinājumu vērst sankcijas pret Krieviju, Rābs apgalvo, ka tā vietā, lai dotu skaidras atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, "Krievijas valdība joprojām turpina mēģinājumus izmeklēt uzbrukumu, kas nerada uzticību."

Iepriekš Francijas un Vācijas ārlietu ministri kopīgā komunikē paziņoja, ka nosūtīs Eiropas valstīm ierosinājumus par sankcijām sakarā ar incidentu ar Navaļniju. Pie tam atzīmēts, ka Parīze un Berlīne esot "vairākkārt" aicinājušas Krieviju noskaidrot Navaļnija iedomātās saindēšanas apstākļus un atrast noziedzniekus, taču Maskava pagaidām "nav sniegusi pārliecinošus skaidrojumus".

Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija
Kremlis atbildējis uz Navaļnija centieniem apsūdzēt Putinu

"Mēs strādājam ar starptautiskajiem partneriem, lai izstrādātu sankcijas pret Krievijas amatpersonām, kas tiks atzītas par atbildīgām šajā noziegumā, kā arī tiem, kuri piedalījās ķīmisko ieroču "Novičok" programmas izstrādē. Mēs turpināsim darbu ar OPCW un visiem saviem starptautiskajiem partneriem... lai sauktu Krieviju pie atbildības," piezīmēja politiķis.

Iepriekš Lielbritānija jau apliecināja, ka ir gatava atbalstīt spiedienu pret Krieviju sakarā ar incidentu.

Pie tam Rābs savā tvītā aicināja Krieviju izmeklēt notikušo.

"Lielbritānija stāv plecu pie pleca ar OPCW cīņā ar ķīmiskajiem ieročiem pēc Navaļnija šausmīgās saindēšanas. Krievija nevar turpmāk izvairīties no saistībām, tās pienākums ir veikt izmeklēšanu pēc OPCW slēdzieniem," Rābs klāstīja savā lapā Twitter.

Incidents ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Atsaucoties uz kara mediķiem, Vācijas valdība, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais it kā saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok". Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, un atgādināja: saskaņā ar izmeklējumiem, kas veikti Krievijā, nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Vācijas Ministru kabinets pastāstīja, ka vācu ekspertu slēdzienus apstiprinājušas laboratorijas Zviedrijā un Francijā, paralēli pēc Berlīnes pieprasījuma izmeklēšanu sākusi OPCW.

Kremlis paziņoja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem, bet ĀM uzsvēra: Krievija gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu.

Вид на здание Организации по запрещению химического оружия в Гааге - Sputnik Latvija
Krievija uzaicinājusi OPCW izmeklēt incidentu ar Navaļniju

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure.

Zināms, ka Vācijas izlūkdienestam BND bija piekļuve "Novičok" no 90. gadiem. Turklāt tas pētīts aptuveni 20 rietumvalstīs, arī Lielbritānijā, ASV, Zviedrijā un Čehijā.

Krievija saskaņā ar prezidenta dekrētu no 1992. gada pārtraukusi izstrādes ķīmisko ieroču jomā un 2017. gadā likvidēja visus šo vielu krājumus. To apstiprināja OPCW.

Ziņu lente
0