Latvijā samazinās atļauto autotransporta braukšanas ātrumu

© Фото: picjumbo.comЛюди на пешеходном переходе
Люди на пешеходном переходе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Stokholmas deklarāciju, kurai Latvija pievienojās 2020. gada februārī, lielpilsētās ir jāievieš apkaimes, kur atļautais braukšanas ātrums sasniegs 30 kilometrus stundā.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. 2020. gada sākumā Latvija pievienojās Stokholmas deklarācijas prasībām, saskaņā ar kuru, lielpilsētās ir jāsamazina autotransporta braukšanas ātrums. Rīgā jau ir izmainījuši pieļaujamo ātrumu vairākos ceļa posmos, piemēram, Āgenskalna mikrorajonā uz daudzām ielām parādījušas ceļa zīmes ar atļauto braukšanas ātrumu 30 kilometri stundā līdzšinējo 50 kilometru stundā vietā, raksta Lsm.lv.

Tiek ziņots, ka Stokholmas deklarācijas mērķi pilnā apjomā ir jāīsteno līdz 2030. gadam, taču Ceļu satiksmes konsultatīvā padome ķērusies klāt ātruma režīma risināšanai jau tagad. Rīgas varasiestādes paziņoja, ka pēc Āgenskalna mikrorajona plānots samazināt atļauto ātrumu vēl divos rajonos.

Юрмальское шоссе на участке Карла Ульманя гатве проходит по границе района Плескодале - Sputnik Latvija
Latvijā parādījies pirmais autoceļš ar atļauto braukšanas ātrumu 110 kilometri stundā

Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītājs Vitālijs Reinbahs pastāstīja, ka nākamais rindā ir Grīziņkalns, kur atļautais braukšanas ātrums tika ierobežots līdz 30 kilometriem stundā. Pēc Grīziņkalna izmaiņas skars klusā centra teritorijas, Elizabetes ielu. Šos projekti, pēc viņa teiktā, īstenos jau 2021. gadā.

Biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Otto Ozols paskaidroja, ka šo iniciatīvu mērķis ir drošība.

"Mēs gribam, lai krustojumi tiktu izcelti ar ceļa policistiem vai lai braucamā daļa tiek sašaurināta pie krustojuma, tiktu iekārtotas jaunas gājēju pārejas. Risinājumu ir daudz," atzīmēja Ozols.

Saskaņā ar Stokholmas deklarāciju, ātrumam nav obligāti jābūt 30 kilometri stundā, un nav arī nepieciešams to samazināt visur. Tā, piemēram, Brīvības, Aleksandra Čaka un Krišjāņa Valdemāra ielā pilnībā var atļaut arī 40 kilometrus stundā, precizē Ozols.

"Savukārt Krasta iela varētu palikt ar tādu pašu ātrumu, kā šobrīd, bet tad veloceliņiem ir jābūt iekārtotiem abās pusēs, jābūt kokiem. Ielām ir jābūt skaidrai hierarhijai. Jābūt ielām ar dažādu ātrumu," uzskata viņš.

Tāpat tiek atzīmēts, ka, izņemot drošības veicināšanu, pilsētā uzlabosies arī gaisa kvalitāte.

Ziņu lente
0