Viedoklis

"Tā karo tikai krievi": kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā

© Sputnik / Дмитрий ВиноградовСирийские военные с российским флагом во время митинга в городе Тартус, Сирия
Сирийские военные с российским флагом во время митинга в городе Тартус, Сирия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmitiem tūkstošiem uzlidojumu, noasiņojoši teroristu grupējumi un izglābta valsts – pirms pieciem gadiem, 2015. gada 30. septembrī Krievija sāka vienu no sekmīgākajām kara operācijām vēstulē.

Tolaik Gaisa kosmiskie spēki vērsa pirmos raķešu un bumbu triecienus pa ekstrēmistu objektiem Sīrijā. Dažu aktīvas karadarbības mēnešu laikā izdevās absolūti mainīt stāvokli par labu Asada armijai. Par to, kā tas notika, portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Pēdējā cerība

2015. gada rudenī karš Sīrijā turpinājās jau četrus gadus. Lielāko daļu valsts bija ieņēmuši teroristisko organizāciju "Islāma valsts", "Al Kaida" un "Džebhat an Nusra" (Krievija un vairākās citās pasaules valstīs aizliegti teroristiskie grupējumi". Valdības spēki kontrolēja tikai astoņus procentus SAR teritorijas. Prezidents Bašars Asads bija spiests lūgt palīdzību Krievijā.

Krievijas lidmašīnu un helikopteru dislokācijai izraudzīja nelielu lidostu netālu no Latākijas. Dažu mēnešu laikā te parādījās Hmeimimas armijas bāze. Turp pārvietoja aptuveni piecdesmit triecienniekus, bumbvedējus, transporta un uzbrukuma helikopterus. Pēc tam grupējums pieauga, līdz kļuva par vienu no spēcīgākajiem reģionā.

Jau pirmā kampaņas mēneša laikā Krievijas piloti izpildīja aptuveni pusotru tūkstoti uzlidojumu, likvidēja 1600 teroristu objektus. Pārsvarā uzbrukumi tika vērsti pret kaujinieku sagatavošanas nometnēm, komandpunktiem, ieroču un munīcijas noliktavām. Notika uzbrukumi teroristu sagrābtajām naftas atradnēm, autocisternu kolonnām, kas izveda "melno zeltu" uz ārzemēm pārdošanai.

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasSpārnotā raķete "Oniks" tiek palaista no krasta raķešu kompleksa "Bastion" pret teroristu objektiem Sīrijā
Tā karo tikai krievi: kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā - Sputnik Latvija
Spārnotā raķete "Oniks" tiek palaista no krasta raķešu kompleksa "Bastion" pret teroristu objektiem Sīrijā

Bumbvedēji un trieciennieki strādāja nepārtraukti, dienām un naktīm. 2015. gada novembrī aviācijas grupējums uzstādīja rekordu: 134 uzlidojumi diennaktī. 2015. gada nogalē operācijā iesaistījās "smagsvarnieki" – stratēģiskie Tu-160, Tu-95 un tālā darbības rādiusa Tu-22M3. "Stratēģi" un "tālinieki" no liela augstuma likvidēja dzīvā spēka pulcēšanās vietas, komandpunktus un kaujinieku treniņu nometnes Idlibas un Alepo provincēs.

Operācijās piedalījās arī Jūras kara flote. Pirmo reizi cīņā iesaistījās aviācijas bāzes kreiseris "Admiral Kuznecov", mazie raķešu kuģi apšaudīja kaujiniekus ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" no Kaspijas jūras akvatorijas. Dažas teroristu pozīcijas likvidēja krasta raķešu kompleksi "Bastion".

XXI gadsimta barbari

Pēc Krievijas iejaukšanās stāvoklis Sīrijā mainījās. Ar aviācijas atbalstu valdības spēki rīkojās daudz sekmīgām. Apdzīvotās vietas viena pēc otras nonāca regulārās armijas rokās.

Krievija palīdzēja sabiedrotajiem ne tikai no gaisa, arī uz zemes. Vērienīgas kopīgās operācijas rezultātā tika atbrīvota senā Palmīra.

ISIS kaujinieki iebruka pilsētā 2015. gada maijā. Viņi noslepkavoja simtiem karavīru un civiliedzīvotāju, sarīkoja demonstratīvus nāvessodus un demolēja arhitektūras pieminekļus – viņi uzspridzināja slaveno Triumfa arku ar kolonādi, II gadsimtā celto Baalšamina templi, semītu augstākajai dievībai – Belam veltīto svētvietu, izlaupīja nacionālo muzeju un Palmīras nekropoli.

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasSīrijas Arābu Republikas karavīri pie vēsturiskā arhitektūras kompleksa senajā Palmīrā, Homsas provincē
Tā karo tikai krievi: kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā - Sputnik Latvija
Sīrijas Arābu Republikas karavīri pie vēsturiskā arhitektūras kompleksa senajā Palmīrā, Homsas provincē

2016. gada marta vidū Sīrijas armija ar Krievijas GKS lidmašīnu un helikopteru atbalstu ieņēma valdošās augstienas Palmīras apkaimē. Kaujinieki nežēlīgi pretojās, tomēr jau mēneša beigās Asada spēki ieņēma lielāko daļu pilsētas. 28. martā Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs informēja, ka, pateicoties Krievijas pilotu un Speciālo operāciju spēku vienību atbalstam, SAR karavīri pārņēmuši savā ziņā Palmīru.

Valda uzskats, ka šī uzvara nesa lūzuma punktu karā. Pilsēta atrodas gandrīz pašā valsts centrā, svarīgu transporta artēriju krustojumā. Pēc tās atbrīvošanas SAR armija devās pret citiem kaujinieku atbalsta punktiem, bet Krievijas sapieri ķērās pie kaujinieku atstājajām daudzajām mīnām un fugasiem.

© Photo Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas karavīri atmīnē senā cietokšņa citadeli Alepo
Tā karo tikai krievi: kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā - Sputnik Latvija
Krievijas karavīri atmīnē senā cietokšņa citadeli Alepo

Teroristi bija nomīnējuši platību aptuveni divsimt hektāru platībā Palmīrā un tās apkaimē. Jau pirmajā dienā tika atrasti un neitralizēti 150 spridzekļu. Pakāpeniski Starptautiskā pretmīnu centra speciālisti attīrīja pilsētas vēsturisko daļu un dzīvojamos kvartālus no nāvīgajām lamatām.

2016. gada decembrī ekstrēmisti no jauna sagrāba Palmīru, tomēr pilsētā noturējās neilgi – 2017. gada martā Sīrijas armija ar Krievijas kara padomnieku un aviācijas palīdzību patrieca kaujiniekus no pilsētas.

Aizgāja ar uzvaru

2016. gada ziemā SAR armijas vienības atbrīvoja Alepo, pēc tam iztīrīja Deirezoru. Prezidents Bašars Asads un bruņotā opozīcija parakstīja pamiera vienošanos. Kaujas nav izbeigušās pilnībā, tās ir pārvietojušās uz valsts dienvidiem, savukārt armijas panākumi lika pamatus starptautisko pārrunu sērijai par situācijas noregulēšanu Sīrijā.

Gadu vēlāk, 2017. gada 11. decembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu noslēgt GKS operāciju un izvest no valsts trieciena aviācijas grupējumu. Sīrijā palikusi aviobāze Hmeimimā un JKF materiāltehniskā nodrošinājuma punkts Tartusā. 2018. gada nogalē valsti atstāja lielākā daļa Krievijas Bruņoto spēku kontingenta. Tagad valstī strādā tikai kara padomnieki, Speciālo operāciju spēku vienības, Karojošo pušu samierināšanas centra speciālisti un kara policijas vienības.

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANVietējie iedzīvotāji atgriežas Hadžinas pilsētā
Tā karo tikai krievi: kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā - Sputnik Latvija
Vietējie iedzīvotāji atgriežas Hadžinas pilsētā

Valdības spēki kontrolē gandrīz visu valsts teritoriju. Bandītisko grupējumu atliekas ir ieslodzītas ziemeļrietumos – Idlibas provincē, no kuras teroristi periodiski organizē uzbrukumus.

Krievijas kampaņas panākumi atzīti pat Rietumos. Piemēram, nesen amerikāņu analītiķi iesniedza Kongresā pārskatu, kas apstiprina: bez Krievijas palīdzības Asads nebūtu ticis galā ar kaujiniekiem.

Sīrija pakāpeniski atgriežas pie mierīgas dzīves: bēgļi atgriežas mājās, viņus izmitina, tiek īstenotas humānitārās programmas. Sagrautos rūpniecības objektus atjauno, būvē jaunus uzņēmumus.

Operācija Sīrijā parādīja visai pasaulei Krievijas jaunā bruņojuma iespējas un spilgti ilustrē kaujas aviācijas un flotes efektīvu pielietojumu. Likvidēti apmēram 122 tūkstoši teroristu objektu un vairāk nekā 133 tūkstoši kaujinieku, atbrīvots pusotrs tūkstotis apdzīvoto vietu. Krievijas GKS lidmašīnas organizējušas četrdesmit tūkstošus uzlidojumu. Sīrijas tuksnesis kļuva par savdabīgu poligonu militāro tehnoloģiju izmēģināšanai kaujas apstākļos un karavīru apmācībai. Sīrijā pabijuši 63 tūkstoši karavīru, tostarp – 25 tūkstoši virsnieku un vairāk nekā 400 ģenerāļu. Pieredzi spēku komandēšanai kaujā guvuši visi kara apgabalu un armiju komandieri, divīziju, brigāžu un pulku komandieri.

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas karavīri Hmeimimas aviobāzē Sīrijā, 2017. gada 11. decembris
Tā karo tikai krievi: kāpēc Krievija izcīnījusi uzvaru Sīrijā - Sputnik Latvija
Krievijas karavīri Hmeimimas aviobāzē Sīrijā, 2017. gada 11. decembris

Speciālisti izmēģinājuši reālos kaujas apstākļos 231 modernizēta un perspektīva bruņojuma paraugu – jūras un gaisa bāzes spārnotās raķetes, precīzos lādiņus, lidmašīnas un helikopterus, pretgaisa aizsardzības un radioelektroniskās cīņas līdzekļus.

Ziņu lente
0