Viedoklis

Krievijas "Pancirj" – labākais līdzeklis pret ienaidnieka droniem

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетно-пушечный комплекс 96К6 "Панцирь-С1"
Зенитный ракетно-пушечный комплекс 96К6 Панцирь-С1 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis atzina, ka zaudēts bezpilota lidaparāts pēc Krievijā ražotā kompleksa trieciena Lībijā.

Krievijas konkurentu – rietumvalstu – mēģinājumi pasaules bruņojuma tirgū diskreditēt labākos zenītraķešu un raķešu-lielgabalu kompleksus pasaulē sabrūk, saduroties ar skarbo patiesību. Kaujas apstākļos Krievijas bruņojums manāmi pārspēj jaunākos rietumvalstu izstrādājumus. To spilgti apliecina mobilais komplekss "Pancirj S", stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

ASV bruņoto spēku štābs Āfrikā (AFRICOM) novēloti atzinis, ka 2019. gada novembrī Lībijā ar Krievijā ražoto zenītraķešu un lielgabalu kompleksu (ZRLK) "Pancirj S1/E" notriekts amerikāņu bezpilota uzbrukuma lidaparāts MQ-9 Reaper un itāļu armijas daudzfunkcionālais bezpilota lidaparāts MQ-1 Predator. AFRICOM izlūkdienesta priekšniece kontradmirāle Haidija Berga nianses neatklāja, taču agrāk izskanēja informācija, ka 20. un 21. novembrī Lībijas galvaspilsētas Tripoles rajonā ASV un NATO droni likvidēti ar "Pancirj" uguni, ar ko bruņota Halifa Haftara Lībijas nacionālā armija. AAE iegādājās Krievijā 50 kompleksus, sekmīgi ekspluatēja, bet vēlāk nogādāja Lībijā.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas flotes nākotne: pirmais Krievijas kuģis saņēmis PGA kompleksu "Pancirj"

Zināms, ka droni MQ-9 Reaper un MQ-1 Predator tika izstrādāti kā neievainojami mednieki darbam pa mērķiem uz zemes, tomēr modernais "Pancirj" viņiem nebija pa zobam. Jāpiebilst, ka no finansiālo apsvērumu un efektivitātes viedokļa ZRLK "Pancirj S1/E" (NATO klasifikācijā SA-22 Greyhound, eksporta cena – līdz 14 milj. dolāru) manāmi apsteidz dārgos (līdz 30 milj. dolāru) smagos amerikāņu dronus.

Agrāk MQ-9 Reaper tika notriekti arī virs Irānas, Sīrijas un Jemenas, tomēr viegli ievainojamais "pļāvējs" joprojām ir ASV un vairāku citu NATO valstu uzbrukuma dronu flagmanis. Pentagons tikai plāno tuvākajā laikā radīt speciālu dronu saimi, kas būtu paredzēti Krievijas kompleksu "Pancirj S1" iznīcināšanai. Jaunie amerikāņu droni būs relatīvi nelieli, līdz 100 kg smagi, maksimālais ātrums – 130 km/h, darbības rādiuss – līdz 350 km. Pagaidām ASV armija izstrādā "Pancirj" likvidācijas metodes Jumas poligonā Arizonā ar to, kas tai ir.

Olimpisks atrāviens

Karadarbības gados dažādos planētas reģionos kompleksi "Pancirj" ir likvidējuši vairāk nekā simtu bezpilota lidaparātu un izpelnījušies augstu speciālistu vērtējumu. Sīrijā komplekss izpelnījies augstu reputāciju kā efektīvākais līdzeklis pret "gudro raķešu" bariem un mazpamanāmu bezpilota lidaparātu spietiem.

Ņemot vērā ekspluatācijas pieredzi Sīrijā, ZRLK modernizētā eksporta versija "Pancirj S1M" ir ieguvusi iespēju efektīvi fiksēt un likvidēt maksimālā attālumā jebkāda tipa bezpilota lidaparātus. "Pancirj SM" jaunā modifikācija fiksē mērķus līdz 75 km attālumā, jaunās raķetes solīja likvidācijas rādiusu līdz 40 km attālumā.

Zenītraķešu un lielgabalu komplekss Pancirj S1 - Sputnik Latvija
Krievijas "Pancirj" pret droniem: NATO nav analogu

Domāju, septembra beigās "Pancirj" būtu noderējis arī Kalnu Karabahā, tas varētu samazināt konflikta pušu dzīvās puses zaudējumus un kaitējumu tehnikai. Armēnijas un Azerbaidžānas armijas aktīvi pielieto izlūkošanas un uzbrukuma dronus, ko visnotaļ grūti fiksēt un likvidēt.

Mūsdienās gaisa mērķu spēks un ātrums pastāvīgi pieaug, izmēri un pamanāmība samazinās. Sīrijā pretinieks organizēja kombinētus triecienus no gaisa – bezpilota lidaparāti un raķetes tuvojās mērķim vienlaicīgi no dažādiem virzieniem (līdz 13 droni vienā uzbrukumā), taču nesekmīgi. "Pancirj" uguns vadības sistēma ir integrēta ar fāzēto antenas režģi, komplekss pavada gaisa mērķus un savas raķetes, atšķir pat lidaparātu sīkas detaļas. Kompleksam ir trīs radari – optiskais, tālās reģistrācijas (līdz 50 km) un mērķa pavadīšanas radars. Tiem nav "aklās zonas".

ZRLK "Pancirj S" ir vienīgā aizsardzības sistēma pasaulē, kas apvieno spēcīgu artilērijas un vairāku režīmu raķešu bruņojumu, integrētu radiolokācijas-optisko vadības sistēmu. Komplekss droši aizsargā militāros un civilos objektus vismaz 20 kilometru rādiusā (pretgaisa aizsardzības kupola augstums – 15 km) no visām mūsdienu spārnotajām un virsskaņas raķetēm, aviācijas bumbām un bezpilota lidaparātiem.

"Pancirj" ir pielādēts ar četriem desmitiem divpakāpju vadāmo zenītraķešu ar cietā kurināmā paātrinātāju un šķembu-serdeņu lādiņu, tas spēj vienlaikus likvidēt vairākus mērķus, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 1000 metri sekundē. Pie tam relatīvi lēti (neracionāli būtu tērēt zenītkompleksu S-300 un S-400 dārgās raķetes lētiem pretinieka droniem). ZRLK iespējas būtiski paplašina divi 30 mm kalibra sešstobru lielgabali ar šaušanas ātrumu 5000 šāvieni minūtē (mērķu likvidācijas rādiuss – līdz 5 km).

Ka-52 (Aligators) – jaunākās paaudzes armijas helikopteris. Paredzēts sauszemes mērķu, nelielā ātrumā lidojošu mērķu un dzīvā spēka iznīcināšanai. Trieciena helikoptera Ka-59 (Melnā haizivs) divvietīga modifikācija. - Sputnik Latvija
Foto
Labākais Krievijas ieroču meistaru veikums

Komplekss "Pancirj" uzņemts Krievijas Sauszemes spēku un Jūras kara flotes bruņojumā, sekmīgi izmēģināts aiz Polārā loka (izmēģinājumu kaujas dežūrai tas dislocēts Kolas pussalā), tam ir milzīgs eksporta potenciāls. Pie tam Krievija jau saņēmusi vairāk nekā 15 pieteikumus no ārvalstu partneriem. "Parcirj" nav tiešu analogu visā pasaulē, un tuvākajā laikā tādi nav gaidāmi. Amerikāņiem būs ļoti grūti izstrādāt "Anti-Pancirj" bezpilota lidaparātu saimi.

Konceptuāla divkauja

Uzticama pretgaisa aizsardzība ir bruņoto spēku un uzbrukuma bruņojuma noturības pamats. Ņemot vērā mūsdienu prasības pret PGA efektivitāti, "Pancirj S" saņēmis jauno hiperskaņas raķeti (ātrums – līdz 5 Mahiem). Uz "apdzīvojamā" raķešu-lielgabala kompleksa bāzes Krievijas speciālisti izstrādā zenītraķešu robotu "Pancirj". Krievijas Aizsardzības ministrija pieņēmusi principiālo lēmumu, noteiktas taktiski tehniskās prasības. Mašīna ar mākslīgo intelektu var automātiski fiksēt, identificēt un likvidēt mērķus bez operatora palīdzības. Tas ir ļoti nozīmīgi ārkārtīgi zemas vai ārkārtīgi augstas temperatūras apstākļos, situācijā, ja pretinieks izmanto masu iznīcības ieročus (ķīmiskos, bioloģiskos, kodolieročus). Tātad Krievija sper nākamo soli pretgaisa aizsardzības jomā un neslēps savus sasniegumus no uzticamiem sabiedrotajiem un partneriem.

Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
S-350: "spārnoto raķešu slepkava" uzņemts Krievijas bruņojumā

Amerikāņu izdevums The National Interest dēvē "Pancirj" par ideālu ieroci plašu uzbrukumu atvairīšanai ar bezpilota lidaparātu pielietojumu. Raksta autors ar bažām atzīmēja, ka Krievijas armijas sauszemes spēki vienmēr ir gatavi uzbrukumam no gaisa un to rīcībā ir daudzveidīgs PGA arsenāls. ASV Sauszemes spēki ir raduši paļauties uz GKS spēju nivelēt draudus no gaisa, un tiem nav efektīvu tuvā darbības rādiusa PGA kompleksu, tādu kā "Pancirj". Pie tam ZRLK šāviens pa gaisa mērķi izmaksā simtiem reižu mazāk nekā bezpilota lidaparāts, savukārt "Pancirj" zaudējumi kaujas apstākļos ir minimāli – tie pārsvarā saistīti ar sarežģītas tehnikas nemākulīgu ekspluatāciju.

Ziņu lente
0