Krievijas ĀM informēja par savu viedokli jautājumā par krīzi Kalnu Karabahā

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai nav vienaldzīgs stāvoklis reģionā – situācijas destabilizācijai Aizkaukāzā var būt neprognozējamas sekas.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Maskava ir nopietni noraizējusies par spriedzes eskalāciju Karabahas konflikta zonā, kas turpinās kopš 27. septembra, brīfingā informēja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Savstarpēju triecienu rezultātā fiksēti militārās un civilās infrastruktūras nopietni bojājumi, abās pusēs ir liels skaits upuru, arī starp mierīgajiem iedzīvotājiem. Aicinām puses ievērot maksimālu savaldību un pārtraukt asinsizliešanu," norādīja Zaharova.

Krievijas vārdā viņa pauda līdzjūtību bojāgājušo un ievainoto tuviniekiem.

"Krievijas Federāciju ar Azerbaidžānu un Armēniju saista daudzšķautņaini draudzīgi sakari, Krievijā dzīvo plašas armēņu un azerbaidžāņu kopienas. Mums nebūt nav vienaldzīga situācija reģionā. Esam pārliecināti: alternatīvas Karabahas konflikta mierīgam noregulējumam nepastāv. Reģionālo problēmu risinājums meklējams vienīgi politiski diplomātiskā plaknē," akcentēja Zaharova.

Pēc Zaharovas vārdiem, Krievija gan kā atsevišķa valsts, gan EDSO Minskas grupas ietvaros kopš sadursmju sākuma konsekventi dara visu iespējamo, lai pārtrauktu apšaudes un atsāktos miermīlīgs process.

"Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsprieda situāciju ar Armēnijas premjerministru Nikolu Pašiņanu tālruņa sarunās 27. un 29. septembrī. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pastāvīgi sazinās ar kolēģiem Armēnijā un Azerbaidžānā. Notikusi telefona saruna ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu," informēja Zaharova.

Пожар, возникший в результате обстрела в Нагорном Карабахе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Karabaha: melu un atspēkojumu informatīvā fronte

Viņa atzīmēja, ka EDSO Minskas grupas līdzpriekšsēdētāji (Krievija, Francija un ASV) publicējuši rezolūciju, kurā nosodīja spēka izmantošanu un aicināja karojošās puses nekavējoties pārtraukt karadarbību, kā arī atsākt pārrunas, lai atrastu galīgu konflikta risinājumu. Stāvoklis pie saskarsmes līnijas apspriests arī ANO Drošības padomes un EDSO Pastāvīgās padomes sēdēs, atgādināja Zaharova.

"Asinsizliešana ir jāpārtrauc nekavējoties. Šo dramatisko notikumu fonā uzskatām par neproduktīviem un bezatbildīgiem jebkādus trešo pušu kareivīgus izteikumus un soļus, kas var provocēt tālāku eskalāciju, kas draud ar stāvokļa destabilizāciju Aizkaukāzā, kam var būt neprognozējamas sekas," viņa uzsvēra.

Situācija Kalnu Karabahā saasinājās 27. septembrī. Stepanakerta informēja, ka Azerbaidžānas armija apšaudījusi neatzītās republikas teritoriju, ziņoja par upuriem civiliedzīvotāju vidū. Baku vēstīja, ka apšaudes sākuši Armēnijas bruņotie spēki. Konfliktā iesaistītās valstis izsludinājušas mobilizāciju.

Ziņu lente
0