Nabadzība saglabāsies, nevienlīdzība pieaugs: deputāts vērtē 2021. gada budžeta projektu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunas nodevas no nelielo ienākumu saņēmējiem, netaisnība "jauno" pensionāru stāža aprēķinā saglabāsies, solījumi ir aizmirsti: "Saskaņas" deputāts Andrejs Klementjevs neredz iemeslus, kāpēc budžeta projektu dēvēt par "sociālāku".

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Neskatoties uz valdošo politiķu izteikumiem, nākamā gada budžets neļaus mazināt plaisu starp bagātajiem un nabagajiem, pārliecināts "Saskaņas" deputāts Andrejs Klementjevs. Savu viedokli viņš pastāstīja intervijā avīzei "Latvijskije vesti".

Klementjevs nesaskata iemeslus, kas ļautu apgalvot: jaunā budžeta projekts ir sociālāks nekā agrāk.

"Sociālā nevienlīdzība nesamazināsies. Vēl vairāk, atļaušos teikt, ka tā pat pieaugs. Piemēram, piedāvātās izmaiņas nodokļu sistēmā paredz nodokļu sloga pieaugumu cilvēkiem ar maziem ienākumiem.

Cita starpā valdība vēlas uzdot pašnodarbinātajiem, mikrouzņēmumu darbiniekiem, autoratlīdzības saņēmējiem, kā arī tiem, kuri strādā saskaņā ar patentiem, maksāt minimālās sociālās iemaksas vairāk nekā 170 eiro apmērā. Nav šaubu, šo nodokļu režīmu darbiniekiem arī vajadzīga sociālā aizsardzība, taču ne jau atņemot viņiem pat minimālos ienākumus.

Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Bāzes un koeficientu kāpums: kā tagad Latvijā tiks aprēķināta minimālā pensija

Iznāk, ka nākamās sociālās garantijas tūkstošiem iedzīvotāju sola apmaiņā pret ikmēneša pieticīgo ienākumu samazināšanu šodien!" akcentēja Kļementjevs.

Viņš nosodīja arī lēmumu palielināt mediķu algas, atņemot pašvaldībām 5% ienākumu, ko tās patlaban saņem no ienākumu nodokļa. Pēc deputāta domām, tas ir netaisnīgi, jo vietvarām būs jāizmaksā sociālie pabalsti, ko Satversmes tiesa lēmusi celt.

Viens no lēmumiem tiesas sprieduma izpildes ietvaros – garantētā minimālā ienākuma celšana līdz 109 eiro.

"Tā, protams, ir ņirgāšanās, nevis pabalsts! Jā, 109 eiro – tas ir vairāk, nekā maksā līdz šim – 64 eiro, taču visiem saprātīgi domājošiem cilvēkiem ir skaidrs, ka arī par tādu naudu izdzīvot nevar," teica politiķis.

Viņš uzskata, ka vispirms Labklājības ministrijai atkal ir jāķeкas pie reālā iztikas minimuma un minimālā patēriņa groza aprēķiniem. Uz šo rādītāju pamata būs iespējams aprēķināt adekvātu GMI summu, un tā, protams, būs daudz lielāka nekā 109 eiro.

Deputāts pieminēja arī citas problēmas valsts sociālajā politikā. No vienas puses, tiek atceltas daudzas privilēģijas bērnības invalīdiem pēc pilngadības sasniegšanas.

"Atvainojiet, bet tas taču ir pilnīgs absurds! Vai tas pēc 18 gadiem invalīds automātiski izveseļojas un var pilnvērtīgi iziet darba tirgū?! Un viņa aizbildņi taču arī nevar pilnvērtīgi strādāt, jo ir spiesti daudz laika veltīt invalīda kopšanai," atgādināja Kļementjevs.

Partija "Saskaņa" cenšas panākt privilēģiju saglabāšanu arī pēc pilngadības sasniegšanas. Tā, piemēram, vēlas atcelt prasību bērnības invalīdu vecākiem apmaksāt rehabilitācijai nepieciešamās sanatorijas pakalpojumus pilnā apjomā.

"Interesanti, kāpēc karstajos punktos pabijušo karavīru sievām un bērniem Aizsardzības ministrija vēlas pilnībā apmaksāt rehabilitācijas ceļazīmes, bet bērnības invalīdu vecāki no no valsts nesaņems? Kur ir loģika?" taujāja Kļementjevs.

Vēl viens varasvīru piemirsts solījums ir neapliekamā minimuma palielināšana līdz 500 eiro.

"Es pagaidām nesaskatu nekādas valsts nākamā gada budžeta "sociāluma"pazīmes. Diemžēl man neizdevās panākt no valdošajiem arī solījuma pildīšanu sākt atgriezt "jaunajiem" pensionāriem līdzekļus, kas viņiem netaisnīgi atņemti agrākajos gados," nožēloja deputāts.

Runa ir par to, ka 145 tūkstoši iedzīvotāju, kas devušies pensijā no 2012. gada, nesaņem piemaksu par stāžu, kas viņiem bijis līdz 1996. gadam – pirms pensiju reformas.

Акция протеста медиков у здания Сейма. Председатель Профсоюза работников здравоохранения и социального ухода Валдис Керис - Sputnik Latvija
Mediķu arodbiedrības vadītājs no jauna pieprasījis Viņķeles demisiju

"Iznāk absolūti absurda situācija: tie, kas devušies pensijā līdz 2011. gadam, tādas piemaksas par stāžu saņem, bet "jaunie" pensionāri – ne!" saka Kļementjevs.

Starpība var būt liela – no 20-30 līdz 100-120 eiro.

"Saskaņa" jau vairākkārt ir centusies likvidēt šo netaisnību, taču panākumi nav gūti. Arī nākamgad pensionāri naudu nedabūs. Finanšu ministrija plāno atvēlēt brīvos līdzekļus mediķu algu celšanai un sociālo pabalstu palielināšanai. Grūti spriest, kā situācija veidosies tālāk, it īpaši ņēmot vērā koronavīrusa pandēmiju.

"Protams, es nepiekāpšos un jau tuvākajā laikā iesniegšu savu likumprojektu par piemaksām par stāžu jau no nākamā gada. Izredzes, protams, nav lielas, taču, ja jau Labklājības ministrija saka, ka tā viņiem ir prioritāte, lai tad kaut ko dara!

Var izdarīt bēdīgu secinājumu: nabagie mūsu valstī arī tuvākajos gados paliks nabagi, "jaunos" pensionārus joprojām diskriminēs, plaisa starp bagātajiem un nabagajiem joprojām pieaugs.

Tomēr tas nenozīmē, ka opozīcija sēdēs, rokas klēpī salikusi. Mēs turpināsim cīnīties par maznodrošināto tiesībām, par to, lai visi pensionāri saņemtu piemaksas par darba stāžu!" konstatēja Andrejs Kļementjevs.

Ziņu lente
0