Nelatvisks un dārgs: Latvijā vāc parakstus pret "Pasažieru vilciena" rebrendingu

CC BY-SA 2.0 / Phil Richards / Электропоезд на станции Рига-пассажирская
Электропоезд на станции Рига-пассажирская - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai saglabātu uzņēmuma "Pasažieru vilciens" latvisko identitāti ir labāk jāstrādā, nevis jāpārdēvē tas "VIVI Latvija", uzskata iniciatīvas "Par "Pasažieru vilciens" zīmola saglabāšanu".

RĪGA, 13. septembris – Sputnik. Uzņēmumu "Pasažieru vilciens" grasās pārdēvēt par "VIVI Latvija". Šis rebrendings var izmaksāt no dažiem desmitiem tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem eiro.

Ziņa par kompānijas rebrendingu jau ir pāršalkusi sociālo tīklu Latvijas segmentu. Lietotāji asi kritizē šo ieceri un pie reizes atgādināja uzņēmumam tā grēkus.

Электричка в Риге - Sputnik Latvija
La La Land: sociālos tīklus šokējusi "Pasažieru vilciena" rebrendinga cena

Bet tagad Latvijā sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv startēja parakstu vākšana par zīmola "Pasažieru vilciens" saglabāšanu. Par iniciatīvas autoru kļuva Artūrs Ikvilds. Viņš plāno savākt parakstus un iesniegt tos Satiksmes ministrijai.

Iniciatīvas aprakstā Ikvilds paziņo, ka "Pasažieru vilciens" ir svarīgs Latvijas uzņēmums, un šīs kompānijas nosaukuma maiņa bez plašām diskusijām ir nepieļaujama.

Turklāt viņš uzsver, ka jaunais nosaukums "VIVI Latvija" ir "ļoti neizteiksmīgs, nelatvisks, valsts uzņēmumam nepiedienīgs nosaukums". Kā tas notika arī ar "Lattelecom" pārdēvēšanu par "tet", atzīmē Ikvilds.

Pie tam Ikvilds runā par dārgajām šī rebrendinga sekām – jauns darbinieku formastērps, vizītkartes, veidlapas, mājaslapas dizains un citas lietas.

Tāpat iniciatīvas autors raksta, ka nosaukuma maiņas nepieciešamība tiek attaisnota ar uzņēmuma slikto reputāciju, kas saistīta ar vilcienu iepirkumu. Taču, pēc viņa domām, vienkāršāk būtu izlabot reputāciju, nekā tērēt simtiem tūkstošu eiro nosaukuma maiņai.

"Nauda ir jātērē nevis nosaukuma maiņā, bet gan uzņēmuma pārvaldības un sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai. Tikai tā ir iespējams celt uzņēmuma vērtību sabiedrības acīs. Dārgs rebrendings jeb zīmola atjaunošana šo mērķi pienācīgi nesasniegs," vēsta Ikvilds.

Tāpat viņš dalās aizdomās attiecībā uz to, ka nosaukuma maiņa uz "VIVI Latvija" "ir plāns, kā no uzņēmuma izvilkt kārtējos pārspīlētos izdevumus par labu kādiem ieinteresētajiem".

"Sabiedrības interesēs ir gan saglabāt uzņēmuma latvisko identitāti, gan nepieļaut valsts (tautas) uzņēmuma finanšu šķērdēšanu nejēdzīgos pasākumos," noslēdz iniciatīvas autors.

Atgādināsim, ka pērnā gada 16. aprīlī tika izsludināts konkurss "Pasažieru vilciena" jaunā zīmola izveidei. Tas noslēdzās 24. maijā. Galu galā to izstrādāja kompānija "Dizaina studija TEIKA". Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka uzņēmumam konkursa laikā un līguma noslēgšanas brīdī bija nodokļu parādi – 2019. gada maijā tie sasniedza 10 tūkstošus eiro.

Par slikto reputāciju

Runājot par "sliktu uzņēmuma reputāciju, kas radusies vilcienu iepirkumu dēļ", tad te runa ir par līguma noslēgšanu starp uzņēmumu "Pasažieru vilciens" un kompāniju ŠKODA Vagonda par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi 256 miljonu eiro vērtībā, kura notika aptuveni pirms gada.

В салоне электропоезда - Sputnik Latvija
Uz Bolderāju kursēs "bimodāli" elektrovilcieni

Avanss – ap 30 miljoniem – tika samaksāt. Ar to tika pielikts punkts desmitgadēm ievilktajā skandalozajā iepirkumu procesā. Faktiski tas nozīmē, ka 2023. gadā tiks nomainīti visi pasažieru elektrovilcieni, savukārt šobrīd Latvijai ir palikuši 26 esoši RVR rūpnīcas elektrovilcieni.

Tiesa, kā kļuva zināms "Nekā personīga", jauno vilcienu ražošana vēl nav uzsākta, lai gan bija jāstartē jau augustā. Nav apstiprināts arī vilcienu tehniskais projekts, kuru "Pasažieru vilciens" izstrādāja kopā ar Čehijas uzņēmumu.

Škoda Vagonka pārstāvis Ivo Gurņaks skaidroja aizkavēšanos ar koronavīrusu un solīja, ka viss būs gatavs, lai gan ar nokavējumu. Savukārt "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis pateica žurnālistiem, ka tie ir iekšējie termiņi un tie var tikt bīdīti, savukārt vilcienu piegādes termiņš paliek nemainīgs – 2022. gada maijs.

Ziņu lente
0