Meževičs: Rīga, Viļņa un Tallina kļuvušas par sīviem ienaidniekiem Rail Baltica dēļ

© Wikipedia / GFDL / Rail Baltica LietuvaRail Baltica
Rail Baltica  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trim Baltijas republikām konsenss ir tikai pret Krieviju vērstā politikā, bet kad jautājums skar naudu – nav sīvāku ienaidnieku, nekā Rīga, Viļņa un Tallina.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Lietuvas transporta ministrs Jaroslavs Narkevičs vērsās pie kolēģiem no Baltijas valstīm ar aicinājumu operatīvi sniegt konkrētus dzelzceļa Rail Baltica modeļa reformēšanu plānus, lai izvairītos no projekta īstenošanas kavēšanas, vēsta Rubaltic.ru.

Situācija ar Latviju, Lietuvu un Igauniju Rail Baltica būvniecībā ir kā Krilova fabulā: "Reiz Vēzis, Gulbis, Līdaka…", atzīmēja Krievijas Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomisko zinātņu doktors, Sanktpēterburgas Valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

"Visas trīs valstis uzticas viena otrai tikai vienā – sankciju organizēšanā pret Krieviju, Krievijas "režīma" un prezidenta Putina nosodīšanā. Šajos jautājumos ir pilns konsenss. Visos pārējos konsensa nav. Bet kad jautājums skar naudu, tad nav sīvāku ienaidnieku, nekā Rīga, Viļņa un Tallina," paziņoja Meževičs Sputnik Latvija.

Eksperts atzīmēja, ka finanšu sadalījuma jautājumi projektā Rail Baltica nav līdz galam atrisināti.

"Katra puse vēlas mazināt savu ieguldījumu, pie tam potenciāli palielinot savu peļņu. Tas ir saistīts, piemēram, ar staciju skaitu attiecīgās valsts teritorijā," paskaidroja Meževičs.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Latvieši – uz Berlīni, tanki – uz Ādažiem. Vai Rail Baltica kļūs par veiksmes stāstu

Turklāt, pēc Sputnik sarunas biedra sacītā, Eiropā šobrīd ir tik liels problēmu skaits, tostarp finanšu problēmas, ka projekta Rail Baltica statuss izrādījies par lielu jautājumu.

"Taču es neesmu gatavs apgalvot, ka projekts tiks iesaldēts. Visticamāk, dzelzceļš tiks būvēts šādā variantā – ne šā ne tā," piebilda Meževičs.

Saskaņā ar projektu Eiropas sliežu standarta dzelzceļam Rail Baltica jāsavieno Baltijas valstis ar Poliju. Bija paredzēts, ka ar 5,8 miljardu eiro investīcijām Rail Baltica bija jānes 16 miljardu eiro peļņa. 2019. gadā veiktā ekspertīze parādīja, ka būvniecības pabeigšanas gadījumā zaudējumi sastādīs ne mazāk par četriem miljardiem eiro.

Šovasar Eiropas Revīzijas palāta paziņoja, ka projekts Rail Baltica ir ekonomiski nepamatots, savukārt iespējamās pasažieru plūsmas novērtējums ir apšaubāms. Pie tam iestāde atzīmēja, ka Baltijas maģistrāles būvniecības budžets jau ir pieaudzis līdz 7 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0