Vācijas ārlietu ministrs sniedza komentārus jautājumā par Navaļniju

© Sputnik / Евгений БиятовМария Захарова
Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss uz jautājumu par to, vai viņš ir pārliecināts, ka ar incidentu saistīta Krievijas valdība, atbildēja, ka uz to "daudz kas norāda". Pēc viņa domām, tas ir "izaicinājums" Maskavai.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka "tuvākajās dienās" sagaida Krievijas darbības sakarā ar incidentu ar Alekseju Navaļniju, vēsta RIA Novosti.

"Ultimāti nevienam nepalīdz iet uz priekšu. Tomēr, ja tuvākajās dienās no Krievijas netiks saņemti skaidrojumi, mums nāksies apspriest atbildi ar saviem partneriem," ministrs konstatēja intervijā izdevumam Bild am Sonntag.

Māss apgalvoja, ka "uzbrukumā" Navaļnijam "izmantota starptautiski aizliegta nāvējoša ķīmiska militārā viela".

Uz jautājumu par to, vai viņš ir pārliecināts, ka ar incidentu saistīta Krievijas valdība, atbildēja, ka uz to "daudz kas norāda". Pēc viņa domām, tas ir "izaicinājums" Maskavai.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Bloomberg uzzinājusi, kāds ir Merkeles viedoklis par projektu "Ziemeļu straume 2"

"Mēs ļoti ceram, ka Krievijas valdība atklās šo nopietno noziegumu. Ja tai nav sakara ar uzbrukumu, tā ir ieinteresēta pierādīt to ar faktiem," piebilda Māss.

Maskava pagaidām nav pārliecināta, vai Vācija nespēlē dubultu spēli, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot Vācijas ārlietu ministra izteikumus jautājumā par incidentu ar Krievijas blogeri Alekseju Navaļniju.

Zaharova pauda pārliecību, ka Berlīne ir ieinteresēta operatīvi atbildēt uz Krievijas Ģenerālprokuratūras pieprasījumu, kas nodota Vācijas varasiestādēm jau 27. augustā.

"Kur tad ir tā "steiga", ko jūs pieprasāt? Tās ļoti pietrūkst Vācijas pusei, spriežot pēc Berlīnes Tierslietu pārvaldes attiecīgās nodaļas paziņojumiem, kas tikai "iepazīstas ar pieprasījumu, bet lēmums par pozitīvu slēdzienu tiks pieņemts nepieciešamības gadījumā, saskaņojot ar kompetentām federālajām iestādēm". Nenosūtot atbildi, Berlīne bremzē izmeklēšanu, ko pati pieprasa. Vai tīšām?" konstatēja Marija Zaharova.

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijam ir toksiska saindēšanās. Omskas mediķi nekonstatēja nekādas indes vai to pēdas pacienta asinīs un urīnā. Slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Vācijā paziņoja, ka Navaļnijs esot saindēts ar "Novičok" indi

Pēc Krievijas un Vācijas ārstu konsīlija un Navaļnija stāvokļa stabilizēšanas tuviniekiem tika dota atļauja nogādāt viņu Vācijā.

Dažas dienas pēc blogera pārvešanas uz Vāciju valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, apgalvoja, ka viņš esot "saindēts" ar substanci no militāro vielu grupas "Novičok". Kremlis šajā kontekstā norādīja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem. Ām akcentēja, ka Krievijas gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu par situāciju.

Krievijas ārsti ieteica vācu mediķiem veidot kopīgu ekspertu grupu, lai izpētītu Navaļnija stāvokli. Atbilde vēl joprojām nav saņemta.

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ziņu lente
0