UNICEF: Latvijas bērni ir laimīgāki par amerikāņu bērniem

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasДевушка брызгается водой во Всероссийском детском центре "Орленок" в Туапсинском районе Краснодарского края
Девушка брызгается водой во Всероссийском детском центре Орленок в Туапсинском районе Краснодарского края - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērni Latvijā dzīvo nedaudz labāk nekā Lietuvā un nedaudz sliktāk nekā Igaunijā, toties daudz labāk nekā ASV.

RĪGA, 5. septembris - Sputnik. UNICEF bērnu fonds salīdzināja 38 bagātākās pasaules valstis pēc bērnu garīgās un fiziskās veselības rādītājiem, kā arī pēc viņu iemaņām dažādās dzīves jomās.

Pirmo vietu ieņēma Nīderlande, tai seko Dānija, Norvēģija, Šveice un Somija. Pēdējās vietas reitingā ieņēmušas ASV, Bulgārija un Čīle. Krievija nav piedalījusies.

Дни открытых дверей в Рижском цирке – последняя возможность побывать в здании до реконструкции - Sputnik Latvija
Paturiet to prātā: Rīgas cirks sniegs pēdējos priekšnesumus pirms slēgšanas

Igaunija ieņēma 23., Latvija 28., bet Lietuva 33. vietu reitingā.

Reitingu veidotāji tika uzskatīti par bērnu dzīvi pašlaik, gan to, kas viņus gaida nākotnē. Tika ņemti vērā fiziskās un psihiskās veselības rādītāji, kā arī bērnu prasmes, turklāt šeit ietilpst gan mācībās, gan prasme iegūt jaunus draugus. Jāatzīmē, ka pēc pirmajiem diviem punktiem Latvija sevi nav izrādījusi īpaši slikti (piemēram, bērnu veselība Igaunijā ir sliktāka), bet prasmes, kurām Latvijā māca bērnus, eksperti novērtējuši visai pieticīgi.

Reitingu sastādītāji norāda, ka IKP apjoms negarantē bērnu laimīgo dzīvi: piemēram, saraksta augšdaļā Slovēnija apdzina Zviedriju, bet Lietuva apakšējā trešdaļā uzrādīja sevi labāk nekā ASV.

Pēc aptaujas datiem, Nīderlandē ir apmierināti 90% piecpadsmitgadīgo pusaudžu, bet Turcijā – tikai 55%. Grieķijā tikai 1,4 uz 100 tūkstošiem pusaudžu vecumā no 15 līdz 19 gadiem, bet Lietuvā – 18,2. Bērnu mirstības līmenis svārstās no 0,36 uz 100 tūkstošiem Luksemburgā līdz 2,47 Meksikā. Nedaudz mazāk par 7% bērnu piedzimstot sver mazāk par 2,5 kg (jaundzimušo svars ir viens no mātes un bērnu veselības rādītājiem).

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Precīzu datu pagaidām nav: Latvijas IZM atskaitījās par situāciju ar audzinātājiem

Desmit valstīs katrs trešais bērns vai pusaudzis cieš no liekā svara. Jāatzīmē, ka šajā parametrā Baltijas valstis piekapās tikai Japānai, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā lieks svars ir tikai katra piektā bērnam vai pusaudža problēma.

Vislielākais bērnu procents, kam uz piecpadsmit gadiem ir lasīšanas un matemātikas iemaņas ir Igaunijā (79%), zemākais - Bulgārijā (32%). Turklāt, interesanti ir, ka vecāki Bulgārijā visaugstāk vērtē savas attiecības ar skolotājiem.

Gandrīz pusē valstu, ko UNICEF uzskata par bagātām, katrs piektais bērns dzīvo nabadzībā. Vislabākā situācija Islandē ir Turcijā. Vidēji 6% pusaudžu vecumā no 15 līdz 19 gadiem nemācās un nestrādā - šis skaitlis ir viszemākais Luksemburgā un visaugstākais Turcijā.

Vidēji valstis no saraksta ģimenes un bērnu atbalstam tērē 2,4% no IKP, visvairāk bērnu dzīves uzlabošanai tērē Francija, vismazāk - Turcija.

Bērnu laimi ietekmē arī viņu vecāku dzīve - bezdarba un nevienlīdzības līmenis, sociālie sakari, vardarbības līmenis sabiedrībā (pēc šīm punktiem Latvijā viss ir slikti), gaisa un ūdens piesārņojums.

Ziņu lente
0