Politologs: Baltija pieprasa NATO nodemonstrēt "vairogu"

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu dalība alianses militārajās mācībās ir šo valstu intensīvās lobēšanas rezultāts organizācijas vadībā, uzskata politisko zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Krievijas vēstniecība Vašingtonā uzskata, ka ASV Bruņoto spēku mācības Igaunijā 1.-10. septembrī Krievijas robežu tiešā tuvumā ir provokatīvas un ārkārtīgi bīstamas no reģiona stabilitātes viedokļa.

Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Kāpēc žvadzināt ieročus pie robežas? Krievija uzskata mācības Igaunijā par provokāciju

Diplomāti akcentēja, ka Maskava jau vairākkārt ieteikusi ASV un to sabiedrotajiem ierobežot mācību un treniņu darbību un attālināt mācību zonas no Krievijas robežām.

Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks, politikas zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans atzīmēja, ka minētās mācības ir nedraudzīgs vēstījums Krievijai, stāsta Sputnik Lietuva.

"Šķiet, visskumjākais ir tas, ka viņi imitē sauszemes karu, tieši sauszemes – to vēlos uzsvērt, jo sauszemes karu NATO pie savām robežām patiesībā var sākt vienīgi ar Krieviju. Skaidrs, ka tādā veidā viņi liek mums saprast, ka, sak, izstrādā tādu scenāriju, viņiem tas ir starp stratēģiskajiem plāniem. Iespējams, katram gadījumam, iespējams, pavisam nopietni, un, protams, Krievija bija spiesta nosodīt to pa diplomātiskajiem kanāliem, taču vajadzīga atbilde arī pa militārajiem kanāliem, piemēram, pašu mācības, varbūt kopā ar Baltkrieviju," viņš teica intervijā radio Sputnik.

Feldmans atzīmēja: kad mācības notiek pie citas valsts robežas, pastāv liels kļūdu vai provokāciju risks, kas, savukārt, var novest pie nekontrolējamām sekām.

"Kad mācības notiek ar Baltijas valstu dalību, jāsaprot, ka tas vienmēr ir ļoti intensīvas šo valstu lobēšanas darbības rezultāts NATO vadībā. Viņi burtiski izlūdzas, lai visi karadarbības mēģinājumi notiktu ar viņu klātbūtni, lai NATO tādējādi parādītu savu Baltijas "vairogu". Nu re, vairogs ir, paskatīsimies, cik efektīvi tas darbojas. Tāpēc mūsu karavīri būs spiesti šajā brīdī būt modri, rīkoties adekvāti, savaldīgi, taču vienlaikus sūtot atbilstošu signālu NATO. Mēs kontrolējam situāciju," paziņoja eksperts.
Ziņu lente
0