Politika

Lukašenko pastāstīja par robežu slēgšanu ar Rietumiem un "ķilkstošajiem" baltiešiem

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Беларуси Александр Лукашенко
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzina, ka kravu plūsmas pārorientēšana no Baltijas ostām uz KF būs mazliet neizdevīga, tomēr "par tarifiem var vienoties".

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Minska izstrādā ekonomiskos risinājumus, atbildot uz Baltijas valstu sankcijām, pastāstīja prezidents Aleksandrs Lukašenko. Cita starpā ir arī par baltkrievu kravu tranzīta pārorientēšanu uz Krieviju, vēsta BelTA.

Дом правительства  - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Baltija velti vicina sankciju vāli – Lukašenko tā nerūp

Lukašenko konstatēja, ka pieredzējušākas valstis saprot: Baltkrieviju "nevajag kaitināt", jo republika var slēgt robežas pie Brestas un Grodņas, tad vācu kravas nevarēs tik vienkārši nokļūt uz austrumiem. Tāpēc, Lukašenko norādīja, vājākajām Baltijas valstīm tika dota pavēle uzstāties pret Baltkrieviju. "Viņiem nokomandēja "fas", viņi sāka ķilkstēt no žoga viņas puses. Tā es to vērtēju," teica Baltkrievijas vadītājs.

Pēc Lukašenko vārdiem, Baltkrievija patlaban izstrādā atbildes pasākumus pret Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sankcijām. "Mēs nepūlēsimies, lai mūs tur ielaistu. Mēs vienkārši mēģināsim atrisināt šo problēmu ekonomiski. Stāsta, ka tas būs dārgāk Baltkrievijai (pārorientēt savas kravas no Baltijas ostām uz Krieviju – red.). Protams, mums būs mazliet neizdevīgi. Taču mēs taču varam vienoties ar Krieviju par tarifiem, un viņi no mūsu kravu pārkraušanas apjomiem tik un tā gūs labumu," atzīmēja Lukašenko.

Atgādināsim, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
"Lukašenko nekad nepiedos": Lietuva var zaudēt "ekonomikas dievu"

ES paziņoja, ka neuzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par taisnīgām un godīgām, un atteicās atzīt to rezultātus. ES valstu līderi vienojās par individuālo sankciju vēršanu pret Baltkrieviju par vardarbīgu metožu pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsifikāciju. EP saskaņo sarakstu, kurā plānots iekļaut aptuveni 20 augsti stāvošus ierēdņus. ES plāno piešķirt finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un no varasiestāžu darbinieku darbībām cietušajām personām.

Baltijas valstis saskaņojušas savu sarakstu, kurā iekļautajām personām aizliegta iebraukšana valstīs. Tas izsludināts 31. augustā. Sarakstā iekļauts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas.

Ziņu lente
0